2635,6 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének négyhavi hiánya

Az első négy hónapban már az éves pénzforgalmi hiányterv 83%-a teljesült.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere április végén 2635,6 milliárd forintos hiányt mutatott – közölte hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

  • A központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet értek el az év első négy hónapjában.

A kiadások közül kiemelték, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. Nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig.

A Portfolió cikke megjegyzi, az első négy hónapban már az éves pénzforgalmi hiányterv 83%-a teljesült, és egyre inkább úgy tűnik, jelentős elszállásban lesz a költségvetési hiány, ha a kormány nem hoz pótlólagos intézkedéseket és minél később dönt ezekről, annál nehezebb lesz helyretenni büdzsé egyensúlyát.

Kapcsolódó hírek