Baleset

Halálos baleset történt az M1-es autópályán

Belföld

Vészjósló elszólás Lázártól: Budapest napjai meg vannak számlálva?

Bulvár

Megszólalt a rendőrség: így kell kukázni, hogy ne legyen belőle bírság

Elegük lett a nyugdíjasoknak: tömegeket fenyeget az elszegényedés

„A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása elfogadhatatlan.”

nyugdíjas, idős, öreg
Fotó: Pixabay

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) átfogó konzultációt kezdeményez a nyugdíjrendszer aktuális problémáiról a Pénzügyminisztériummal – jelentette be a Nyugdíjasok Országos Képviselete pénteken.

Közleményükben azt írták, „erősen aggályos”, hogy a kormány csak a nyugdíjak reálértékének megőrzését vállalja, ami azt jelenti, hogy

„a havi nyugdíj reálértéke nem emelkedik élethossziglan, a kormány csupán az időskori életszínvonal fenntartását garantálja. A gazdasági fejlődés eredményeiből a nyugdíjasok évekig nem részesülnek.”

Úgy fogalmaztak: az inflációkövető nyugdíjemelési rendszer évről-évre növekvő feszültségeket generál. Folyamatosan nő az olló a reálkeresetek és a nyugdíjak között: míg az előbbi általában emelkedik, utóbbi stagnál. „Ezt a KSH adatai is alátámasztják” – írták.

Sérelmezik azt is, hogy differenciálódnak a nyugdíjak a nyugdíjasok között is, attól függően, hogy melyik évben vonultak nyugdíjba, vagyis „minél régebben, annál nagyobb a veszteség”.

„A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása elfogadhatatlan, ezért a NYUSZET a nyugdíjak vegyes indexálási rendszerének visszaállítását javasolja. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya a 65 éves és idősebb népességben 2022-ben 20,7% volt. A relatív jövedelmi szegénységi arány a 65 éves és idősebbek körében 2010-ben 4,9% míg 2022-ben 14,5% volt. A súlyos anyagi és szociális deprivációban élők aránya a 65 éves és idősebb népességben 2022-ben 9,5% volt” – sorolták, hozzátéve: mindezek alapján a NYUSZET kezdeményezi, hogy mielőbb kezdődjenek tárgyalások a PM és a szervezet között a nyugdíjrendszert érintő fontos kérdésekről.

Orbán embere az elszegényítő, elherdált 2023-as év után bemondta: „jó pályán vagyunk”

Hazudtak a HÉV-ről: máris feleannyi kocsival közlekedett egy szerelvény csúcsidőben Csepelen

Nyitrai Zsolt megcsiklandozta a nyugdíjasokat: ez vár rájuk 2024-ben

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a 13. havi nyugdíjról

Magyar Péter: Orbán elismerte, hogy borzasztó megélhetési válságba sodorta hazánkat

Fel akarta robbantani a Pénzügyminisztériumot egy férfi, börtönbüntetésre ítélték