Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Tragikus a magyar külkereskedelem: 503 millió eurós volt a márciusi hiány

Húsz éve nem volt ilyen rossz az első negyedév.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Márciusban az export euróban számított értéke 8,7, az importé 22,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a külkereskedelmi egyenleg azonban így is 1,354 milliárd euróval romlott és 503 millió euró deficitet mutatott – közölte hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 5,4, az import 8,7 százalékkal emelkedett márciusban.

Az első negyedévben az export 14,3 százalékkal, az import 28,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az egyenleg 3,446 milliárd euróval romlott a tavaly január-márciusi adathoz képest és 864 millió euró deficittel zárt.

A KSH adataiból az is kiderül: a kivitel 78, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

A Telex cikke megjegyzi, a külkereskedelmi egyenleg ilyen rossz legutóbb tavaly augusztusban volt, akkor 665 millió eurós mínuszban volt a mutató. Az elmúlt évekből még egy olyan hónapot találunk, ami rosszabb értéket hozott a mostaninál, 2020 áprilisában, a koronavírus-világjárvány kezdetén 558 millió eurós mínuszban zárt a magyar külkereskedelem.