Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Bűnügy

BRFK: kilenc embert fogtak el Budapesten a hétvégi belvárosi razzián

Baleset

Nagy baleset az M7-esen, lezárták a pálya Budapest felé vezető oldalát

Orosz külügyminiszter: reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének

Szijjártó Péter orosz barátja a harmadik világháború valós veszélyére figyelmeztetett.

Szergej Lavrov
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Fotó: Flickr/Foreign, Commonwealth & Development Office

Reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfő este az állami tévé Pervij Kanal (Első Csatorna) A nagy játszma című műsorában. Szavait az orosz Interfax hírügynökség idézte.

Lavrov hangoztatta, hogy „a veszély komoly, valós, nem szabad alábecsülni”. A jelenlegi helyzetet a karibi válság időszakával összehasonlítva az orosz agresszor arról magyarázott, hogy akkoriban „kevés írott szabály volt, (…) a magatartási szabályok azonban elég világosak voltak: Moszkvában tisztában voltak azzal, hogyan viselkedik Washington, és Washingtonban világos volt, miként cselekszik Moszkva”.

Az orosz külügyminiszter szerint a karibi rakétaválság idején „volt egy kommunikációs csatorna, amelyben a Szovjetunió és az Egyesült Államok vezetői” megbíztak.

„Most nincs ilyen csatorna, és senki sem próbál ilyet létrehozni. Néhány, a korai szakaszban tett bátortalan kísérlet nem hozott nagy eredményt. Ezek magukban foglalták azt a tényt, hogy bár elkeseredetten próbálták elérni a NATO-t mindezen évek alatt, amikor az ígéretekkel ellentétben a szervezet bővült, amikor Ukrajnát a figyelmeztetéseinkkel ellentétben fegyverekkel tömték tele, minden lehetséges módon bátorították annak oroszgyűlölő jellegét, a Petro Porosenko (akkori ukrán elnök) alatt létrehozott és (a mostani államfő,) Volodomir Zelenszkij alatt erősödő rezsim lényegét” – magyarázta Lavrov, hogy miért gondolták ezután szükségesnek földönfutóvá tenni, halomra öldökölni az ukránokat, köztük nőket, gyerekeket.

Arról, hogy mit hajlandó tenni Moszkva a harmadik világháború kitörésének megakadályozására, a miniszter hangsúlyozta: „Oroszország már elég sokat és sok éve tesz” – cinikuskodott, mintha nem éppen ők robbantották volna ki az Ukrajna elleni háborút.

Megerősítette Lavrov azt is, hogy Moszkva legitim célpontnak tekinti az Ukrajnának adott nyugati fegyvereket. Az, hogy a NATO-tagországok ilyen fegyvereket küldenek Ukrajnába, szerinte azt is jelenti, hogy a NATO „lényegében bekapcsolódott” az Ukrajnával vívott háborúba Oroszországgal szemben.

Ez is érdekelhet:
Elfogadta a Twitter vezetősége Elon Musk körülbelül 44 milliárd dolláros vételi ajánlatát

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Ukrajna is berágott a Moszkvában bóklászó Orbánra

Kihagyták Magyarországot a legújabb EU-s szankciós döntésből, Szijjártó vérig sértődött

Választás előtt még hazarendelik Szijjártó Pétert, Szentpétervárra utazik csütörtökön

Őrjöng az ukránok lépése miatt az oroszpárti fideszes: „Arra készülhet mindenki, hogy Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor szerint a tragikus kijevi rakétatámadás is őt igazolja

Bejelentette Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet