Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

A Kúria szerint sem jogsértő az érvénytelen szavazásra buzdítás

Tucatnál is több civil szervezetet akart megbírságolni az állampárt választási bizottsága, ami még a Kúrának is sok lett.

Kidekorált szavazólap a kormány másság ellen uszító népszavazásán.
Kidekorált szavazólap a kormány másság ellen uszító népszavazásán. Fotó: Twitter/Zee97555728

Nem jogsértő, hogy civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítottak a másság ellen uszító „gyermekvédelmi” népszavazáson, mondta ki a Kúria, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban ezzel ellentétes tartalmú határozatban rontott rá a civilekre. A bíróság most megállapította:

a civil szervezetek kampányukkal csak a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

Az orbánista választási bizottság korábban azzal próbált fenyíteni, hogy a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül!

Na legalább ez érvénytelen lett…https://index.hu/belfold/2022/04/04/ervenytelen-lett-a-gyermekvedelmi-nepszavazas/

Posted by Vendi on Sunday, April 3, 2022

Ezek alapján megállapította az NVB, hogy az Amnesty International Magyarország (AI), az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület, a Patent Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

Az NVB a „jogsértőktől” egyenként 176 400 forint bírságot akart bevasalni, sőt, az Amnesty International Magyarországot és a Háttér Társaságot ugyanezért – más kifogások elbírálásakor – további három-hárommillió forint bírság megfizetésére is kötelezte.

A véleménynyilvánítás nem tetszett az NVB-nek

A bíróság ugyanakkor pénteken érdemben bírálta el a civil szervezetek felülvizsgálati kérelmeit, és megváltoztatta az NVB marasztaló határozatait és a kifogásokat elutasította.

A Kúria a két, pénteken közzétett határozatában – az egyiket az AI nyújtotta be a hárommillió forintos bírság miatt, a másikat a 15 civil szervezet közösen – arra jutott, a civil szervezetek a kampányban a véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolták. A Kúria azt írta, a népszavazáson való részvétel a választópolgárok számára nem kötelezettség, hanem alapjog, amellyel a választópolgár élhet úgy, hogy a népszavazáson nem vesz részt, részt vesz és szavaz érvényes vagy érvénytelen szavazat leadásával.

„Érvénytelen szavazat leadása nem valósít meg jogsértést, kifejezi a választópolgár azon akaratát, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban ily módon az érdemi döntéstől tartózkodik”

– írta a bíróság. Hozzátették: a civil szervezetek véleménynyilvánítása a kampányban, illetve a választópolgárok befolyásolása „nem alkalmas a népszavazás mint alkotmányos érték Alaptörvény szerinti lényeges tartalmának vagy a választópolgárok szavazási autonómiájának csorbítására, mert a választópolgároknak törvényes lehetősége van a tartózkodással vagy érvénytelen szavazattal történő módon a népszavazási joguk gyakorlására”.

Az Amnesty International felülvizsgálati kérelmének elbírálásakor pedig a Kúria azt írta: a civil szervezet kampánytevékenysége közéleti témát érintő véleménynyilvánítás volt, a szólásszabadság pedig különös védelmet élvez a kampányban.

Emlékezetes, a választás hajrájában ugyanez az NVB egy meglehetősen egyértelmű választási csalás, visszaélés kapcsán nem volt hajlandó vizsgálódni – amikor Erdélyben elégetett szavazólapokat találtak –, mondván: nem Magyarország országhatárán belül történt a visszaélés (az egyébként a magyarországi választásokban részt vevő szavazólapok kapcsán).

Kapcsolódó friss hírek

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten