Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Elképesztő indoklással tagadta meg az NVB az Erdélyben talált felgyújtott szavazólapok vizsgálatát

Az országhatáron belül történhetett a visszaélés? Nem? Akkor nincs itt semmi látnivaló!

Elképesztő indoklással tagadta meg az NVB az Erdélyben talált felgyújtott szavazólapok vizsgálatát
Fotó: Punctuk.ro/Transtelex

„A választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, a Nemzeti Választási Bizottság nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét”

– ezt a pofátlan döntést hozta meg az NVB a vasárnap délutáni ülésén, vagyis a bizottság szerint ha vélelmezhetően választási csalás történik az országhatáron kívül, azzal nem foglalkoznak, máskülönben persze a külföldi levélszavazatok is beleszámítanak hazai választás eredményébe.

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy Ákos azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását és ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak, az utóbbi a magyarországinak szerves része és ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész a szavazást és az NVB-nek is „fel kell állnia”.

A Nemzeti Választási Bizottság ma délután úgy találta, nincs abban semmi kivetnivaló, hogy valaki valamiért kitöltött…

Posted by Hadházy Ákos on Sunday, April 3, 2022

Az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást. Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét.

A látszat kedvéért azért az eset nyilvánosságra kerülése után az NVI feljelentést tett az ügyben.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az NVB ülésén egy jogorvoslat elbírálása során elmondta: eddig az NVI-hez 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzés során 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Hozzátette: a posta átcsomagolásait egyelőre nem bontották fel. Megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg és döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát