Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Vádat emeltek egy 8,7 milliárdos költségvetési csalás miatt Kecskeméten

Túlárazott számlákat használtak fel, miközben a projekteket a lehető legkisebb ráfordítással oldották meg.

Vádat emeltek egy adócsaló bűnszervezet ellen, amelynek tagjai jogosultalanul vettek igénybe pályázati támogatásokat, a munkát terhelő adókat és járulékokat pedig nem fizették be, így

a hazai és az európai uniós költségvetésnek mintegy 8,7 milliárd forint kárt okoztak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közlése szerint a szervezet 67 vádlottját – köztük 14 vádlottat bűnszervezet tagjaként – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, pénzmosással és gazdasági vesztegetéssel, valamint hamis magánokirat felhasználással vádolják.

A főügyészség vádirata szerint a bűnszervezet irányítója társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre, amelyet csaknem nyolc éven át működtetett.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozása a bűnszervezet vezetője által irányított cégcsoport 19 nyertes pályázatát érintette. Két pályázattal kapcsolatban OLAF-vizsgálat is folyt, amelynek ajánlását a nyomozás során figyelembe vették – írták.

A közlemény szerint a bűnszervezet irányítója a lehető legnagyobb pályázati összeg lehívása érdekében túlárazott számlákat használt fel, valójában azonban a projektek megvalósítását a lehető legkisebb összeg ráfordításával oldotta meg.

A pályázó cégek a legtöbb esetben nem vagy csak részben rendelkeztek a pályázathoz szükséges önerővel. A bűnszervezet vezetője költségnemenként meghatározta azt is, hogy az elfogadott pályázati összeg helyett ténylegesen mennyit szán anyag- és eszközbeszerzésre, az alvállalkozóknak és szállítóknak kifizethető díjakra, azaz a projekt tényleges megvalósítására.

A pályázatok során benyújtott túlárazott számlák és a projektek megvalósításának tényleges költsége közötti különbözet egy, a bűnszervezet keretei között működő számlagyáron keresztül készpénzben jutott vissza a cégcsoport valamely tagjához.

Az ügyészség a bűnszervezetben elkövetőkre fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak. Emellett vagyonelkobzást kezdeményez valamennyi vádlottal szemben a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonra, továbbá a bűncselekménnyel szerzett gazdagodás erejéig, 17 céggel szemben pedig pénzbírság kiszabására tett indítványt.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten