Márki-Zay Péter Kolozsváron: akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok

Akkor is, ha a határon túli magyarok tartják hatalmon „az ezer éves történelmünk legkorruptabb kormányát”.

Márki-Zay Péter Kolozsváron: akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok – jelentette ki egy kedd esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A jelmondatot ki is írták egy molinóra a Planetárium Caféban, amelynek meghívására a politikus a pódiumbeszélgetésre érkezett.

Márki-Zay Péter elmondta: számára is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt. Hozzátette azonban, hogy ezt számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte

számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – jelentette ki. Azt azonban megemlítette, hogy a levélszavazás rendszere megújításra szorul.

A politikus annak a feszültségnek a gyógyítását tartotta feladatának, mely abból származik, hogy Magyarországon sokan úgy látják: a határon túli magyarok tartják hatalmon „az ezer éves történelmünk legkorruptabb kormányát”.

Kijelentette: semmilyen megalázkodást nem vár el azoktól a polgármesterektől sem, akik levélben közölték, hogy nem szívesen látják Erdélyben. Biztosra vette, hogy ha Magyarországon változás lesz, fel fogja hívni az RMDSZ elnöke, hogy gratuláljon, és minden rendben lesz.

Márki-Zay Péter szerint meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek jelenlegi támogatási szintjét, de úgy vélte: a támogatásokat politikamentesen, korrupciómentesen kell adni, arra, amire a magyar közösségek kérik. Nem úgy, hogy kórházat kérnek, és helyette stadiont kapnak, amint szerinte Csíkszeredában történt.

Úgy vélte, a magyar állami támogatással elkezdett erdélyi beruházásokat mindenképpen be kell fejezni. Azt azonban nem vállalta, hogy a Fidesz felelőtlen ígéreteit is megvalósítja.

A miniszterelnök-jelölt szerint azzal lehet a legnagyobb kárt okozni a határon túli magyarságnak, ha a nemzeti büszkeségét rombolják le. Németországban élő temesvári magyar ismerősének a példáját említette, aki tíz évvel ezelőtt, ha megkérdezték, magyarnak mondta magát, ma inkább a romániai származását említi.

„A mi célunk, hogy büszkék lehessünk a magyarságunkra, és ne kelljen szégyenkezni azért, hogy a mi miniszterelnökünk Putyin kiszolgálója, meg hogy a legkorruptabb ország lettünk az EU-ban”

– fogalmazott.

Úgy vélte: Orbán Viktor csak a korrupcióban volt következetes az elmúlt években, minden másban „szélkakas” politikát folytatott. Az elmúlt hetek irányváltásairól említette, hogy a korábbi álláspontját megváltoztatva hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon át fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, és ahhoz is, hogy NATO-csapatok érkezzenek Magyarországra. A legnagyobb gondnak a magyarországi korrupciót tekintette. Kijelentette: ha hatalomra kerülnek, Magyarország csatlakozik az EU ügyészségéhez, és börtönbe küldik a csalókat.

„Keresztény ember nem szavaz tolvajokra” – jelentette ki. Azt is sérelmezte, hogy a kormány gyűlöletpropagandával tartja fenn a hatalmát, márpedig szerinte a gyűlölet gyakran erőszakba fordul, a gyűlölet öl.

Kapcsolódó hírek