Életfogytiglanra ítélték Szilágyi István színművész fiát

A pszichés problémákkal küzdő fiú kalapáccsal verte halálra az elismert színészt még 2020 májusában.

Bűnügyi helyszínelő dolgozik a főváros XVII. kerületében a X. utcában, ahol holtan találták Szilágyi István színművészt 2020. május 3-án reggel.
Bűnügyi helyszínelő dolgozik a főváros XVII. kerületében a X. utcában, ahol holtan találták Szilágyi István színművészt 2020. május 3-án reggel. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Első fokon életfogytiglanra ítélték szerdán azt férfit, aki még 2020. május 3-án megölte apját. A bírósági közlemény nem nevezte meg, de az áldozat Szilágyi István színművész volt.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön azt írta: a vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság és leghamarabb 25 év után bocsátható feltételes szabadságra. Egyúttal elrendelték a férfival szemben korábban kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is.

Felidézték, a vádlott egy házban élt a szüleivel, rendszeresen italozott, alkohol-, valamint pszichés problémái miatt pedig pszichiátriai kezelés alatt állt és gyógyszereket szedett. A férfi több alkalommal bántalmazta idős édesapját, de ezek miatt – egy esetet kivéve – nem indult ellene büntetőeljárás – közölték.

A férfi 2020. május 3-án reggel egy kalapáccsal többször fejbe verte az édesapját, akit a földre kerülése után is bántalmazott. A sértett a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe – többek között – a terhelt büntetett előéletét, valamint azt, hogy cselekményét közeli hozzátartozója sérelmére és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Utóbbit szintén apja sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt kapta.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője fellebbezett.

Kapcsolódó hírek