Politika

7 propagandista távozott a Hír TV-től – minden cégvezető nagyon figyeljen, mostantól bárhol felbukkanhatnak!

Belföld

Elfogta a svájci légierő Szijjártó Péter gépét

Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

CNN: egy kelet-európai repülőtéren titokban folynak nemzetközi erőfeszítések fegyverszállításra Ukrajnának

RövidenRöviden
Az amerikai haditengerészet F/A-18E Super Hornetjei és az olasz haditengerészet AV-8B Harrier II repülőgépei repülnek a Földközi-tenger felett.
Az amerikai haditengerészet F/A-18E Super Hornetjei és az olasz haditengerészet AV-8B Harrier II repülőgépei repülnek a Földközi-tenger felett. Fotó: Flicker/U.S. Navy Imagery

Titokban tartott kelet-európai repülőtéren jelenleg is gyors ütemben folyik az az Ukrajnába irányuló, több ország közös erőfeszítésével zajló fegyverszállítási művelet, amelyet Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is meglátogatott a múlt héten az ukrán határ közelében – jelentette a CNN az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva hétfőn.

Az amerikai hírtelevízió tudósítása szerint Milley tábornok a meg nem nevezett repülőtéren katonákkal és az őket kiszolgáló személyzettel is találkozott, valamint megszemlélte a fegyverszállítási műveletet – mondta el a Pentagon tisztségviselője a hírtelevíziónak még pénteken.

A repülőtér forgalma az elmúlt napokban jelentősen megnőtt: a szokásos napi néhány járat helyett volt, amikor a fel- és leszálló gépek száma elérte a maximális napi 17-et.

A CNN hangsúlyozta, hogy a repülőtér pontos elhelyezkedése továbbra is titkos, az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok, többek között páncéltörő rakéták biztonságának megóvása érdekében.

Az orosz hadsereg egyelőre nem támadta meg ezeket a fegyverszállítmányokat, azt követően sem, hogy beléptek Ukrajna légterébe, tette hozzá a Pentagon tisztségviselője. De, mint mondta, attól tartanak, hogy Moszkva a későbbiekben, ahogyan előrehalad a katonai támadásokkal, célba veheti e szállítmányokat.

Érkezik a NATO-támogatás

Az Egyesült Államok és más NATO-tagországok eddig 17 ezer tankelhárító rakétát és 2 ezer Stinger légvédelmi rakétát küldtek az ukrán hadseregnek – tájékoztatta a CNN-t egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Már az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz háború előtt is amerikai és más országbeli katonai teherszállító repülőgépek, elsősorban az amerikai teherszállító légi flotta gerincét adó C-17-esek repültek Európa felett. Ezek a légijáratok katonai csapatokat szállítottak át a NATO keleti szárnyára, de fegyvereket is vittek azokra a katonai transzferállomásokra, ahonnét később Ukrajnába szállíthatják őket. A CNN szerint a katonai légijáratok száma folyamatosan nő.

Az amerikai hadsereg európai főparancsnoksága (EUCOM) folyamatosan „élőben” koordinálja ezt a kiterjedt katonai fegyverszállítási műveletet a NATO-szövetségesekkel és más partnerországokkal együttműködve, hogy a szállítmányok eljuthassanak Ukrajnába – hangsúlyozta a Pentagon egy másik tisztségviselője. Szavaiból kiderült, hogy az EUCOM az Egyesült Királysággal is egyeztet annak érdekében, hogy „szervezetten biztosítsuk Ukrajna támogatását, maximális hatékonysággal felhasználva erőforrásainkat”.

14 ország küldött eddig szállítmányokat

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta 14 ország küldött „biztonsági segélyszállítmányokat” Ukrajnának, tette hozzá a védelmi tisztségviselő, kifejtve, hogy néhány ország korábban csak nagyon ritkán küldött ilyen mennyiségű katonai felszerelést.

A Pentagon hivatalnoka leszögezte: a 350 millió dolláros amerikai katonai segélyszállítmány „túlnyomó része” már megérkezett Ukrajnába, mindössze egy héttel azután, hogy a Fehér Ház hivatalosan is jóváhagyta azt.

Mintegy 240 millió dollárnyi szállítmány jutott el eddig az ukrán hadsereghez, míg a maradék „legkésőbb napokon vagy heteken belül” eljuthat a címzetthez – tette hozzá az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselője. Tudatta azt is, hogy a szállítmány már célba juttatott része tartalmazza a „legszükségesebb fegyvereket, köztük például a páncéltörő fegyvereket”.

Az amerikai haditengerészet F/A-18E Super Hornetjei és az olasz haditengerészet AV-8B Harrier II repülőgépei repülnek a Földközi-tenger felett.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Novák Katalin bemondta, hogy mielőbb békét kell teremteni Ukrajnában

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Aggódnak a NATO-országok külügyminiszterei az Orbán-Putyin találkozó miatt

Rossz hírek érkeztek Ferenc pápa állapotáról

Ettől falnak megy Orbán: az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Ukrajnával és Moldovával