Lépett az MNB, ez sok Sberbank-ügyfélnek fájhat

Hétmilliós betétkifizetési korlát jön, felügyeleti biztost rendeltek ki a magyar Sberbankhoz.

Az orosz hátterű Sberbank pécsi fiókja.
Az orosz hátterű Sberbank pécsi fiókja. Fotó: Facebook/Sberbank

A hitelintézet „biztonságos működésének fenntartása érdekében” március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban maximálta a magyarországi Sberbank Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank keddi közleményéből kiderül, az MNB már február 28-tól jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez. A helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira.

Közölték: ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

A korlátozás ugyanakkor azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám annak teljesítésére még nem került sor. Az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni – írták.

A jegybanki intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank – az orosz-ukrán válság nyomán az anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások ellenére – az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A Blikk tegnap azt írta, a Sberbank Magyarország Zrt. osztrák anyacége és több leánybankja is csődközelbe került a nagyarányú betétkiarámalás miatt. A Volksbank osztrák anyavállalatát 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank.

Kapcsolódó hírek