Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

13 ukrán katona védett egy szigetet, elküldték az anyjukba a támadó oroszokat, majd meghaltak

A Fekete-tengeren található Kígyó-sziget.
A Fekete-tengeren található Kígyó-sziget. Fotó: Wikipedia.org

Mindössze 13 ukrán katona védte a Fekete-tengeren található Kígyó-szigetet, és nem voltak hajlandóak megadni magukat, amikor befutott és bombázással fenyegetett egy orosz hadihajó.

„Javaslom tegyék le a fegyvereiket és adják meg magukat, különben tüzet nyitok, megértették?” – üzente a hadihajó a BBC cikke szerint. Az ukrán védők viszont nem emelték fel a fehér zászlót: a hangfelvételen hallani, ahogy elhangzik, „akkor ennyi volt”, majd elküldték a választ:

„Orosz hadihajó, menj és b*szd meg magad.”

Mind a 13-an életüket vesztették az ezután következő bombázásban. A hadihajóval lefolytatott beszélgetésük mostanra körbejárta a netet, Zelenszkij ukrán elnök Ukrajna Hőse kitüntetéssel tiszteleg a hősök előtt.

„A Kígyó-szigetet védő határőrök nem adták fel, az utolsó emberig harcoltak és hősi halált haltak. Örökké emlékezni fogunk azokra, akik életüket adták Ukrajnáért” – idézte a BBC az elnök szavait.

A legfrissebb hírek szerint pénteken tovább folytatódott az orosz agresszió, Kijev légvédelmi szirénákra ébredt, az ukrán főváros egyik kerületébe orosz páncélosok hatoltak be. Az ukrán belügyminisztérium szerint az oroszok a katonai célpontok mellett 33 polgári célpontot is bombáztak.