A Magyar Honvédség csapatokat vezényel a keleti országrészbe

Ha Ukrajnában eszkalálódik a helyzet, Kijev, Kárpátalja irányába is kiterjedhet a háborús tevékenység.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletet tart Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletet tart Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe

– erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt kedden Szentendrén.

A miniszter sajtótájékoztatóján arról magyarázott, hogy a nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktortól a Honvédelmi Minisztérium azt a feladatot kapta:

meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon bejönni, az ország területén manővereket hajtson végre.

Hangsúlyozta: Magyarországon az embereknek nem kell félniük, de körültekintőnek kell lenni, a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie. A következő napokban a magyar lakosság is láthatja majd, hogy haditechnikai eszközök, menetoszlopok indulnak el az ország különböző pontjairól a keleti országrészbe. A nyugati országrészben – NATO erőkkel közösen is – kiképzéseket, gyakorlatokat tartanak – ismertette.

Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak – ismertette a feladatokat.

A készültség előzménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este önkényesen bejelentette a „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának elismerését. A NATO szerint ez a lépés ürügyként szolgálhat Ukrajna esetleges megtámadására.

Benkő Tibor szerint kérdés, ki milyen mértékben akarja folytatni a háborús retorikát, valamint Ukrajna miként jár el, de az tény, hogy a Magyarországgal szomszédos országban valóban háborús konfliktus alakult ki.

Kapcsolódó hírek