Kínaiak fenyegetik Ferencváros polgármesterét az átkeresztelt utcanevek miatt

Baranyi Krisztina helyrerakta a budapesti utcanévtáblákat is cenzúrázni akaró „kínai szervezetek vezetőit”.

Baranyi Krisztina.
Baranyi Krisztina. Fotó: Facebook/Baranyi Krisztina

Udvarias, de lényegében fenyegető hangvételű levélben „kéri” Baranyi Krisztinát, Ferencváros polgármesterét az itt élő negyvenezer kínai nevében tizenhat magyarországi kínai szervezet vezetője, hogy a Fudan Egyetem fedőnéven Budapestre szabadított kínai ügynökkeltető miatt átkeresztelt utcákat nevezze vissza.

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina tavaly júniusban a kínai rezsim számára kellemetlen, szembesítő utcanévtáblákat helyezett ki a leendő Fudan Egyetem szomszédságában.

A Baranyi által most közzétett levélben ennek kapcsán a kínaiak azt írták (szöveghűen idézve):

„Szomorúan tapasztaltuk, hogy a FUDAN egyetem építésének ügye is belekerült a politikai csatározásba. Sajnos mivel nekünk egyaránt meg kell felelni a befogadó ország (Magyarország) politikai gondolkodásával, de ugyanakkor nekünk meg kell felelni az anyaország Kína elvárásaival is. Ezért, rossz érzés töltött el bennünket, amikor a FUDAN egyetem területét övező utca neveket úgy változtatták meg, hogy az anyaország politikai gondolkodásával nem összeegyeztethető.”

A levélbe azt is beleszőtték, mintegy fenyegetséként, hogy mivel ismerik az anyaországuk reakcióit az efféle politikai lépésekre, félelmük egyre nő, hogy

„a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni”.

Baranyi: az ott élők csak a saját érdekeiket védik

Baranyi Krisztina Facebook-posztjában válaszul határozott nemmel reagált a kérésre. Úgy látja, az átnevezések előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyésznek, ha egyáltalán vannak. A ferencvárosi polgármester szerint ugyanis valamennyi közterület-átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett, így a levélírók jogai mellett is.

Tisztelt aláírók, kedves kínai barátaink!Köszönettel megkaptam január 24-én kelt levelüket, amelyben arra kérnek, hogy…

Posted by Baranyi Krisztina on Sunday, February 13, 2022

Baranyi arra is rámutat: a közpénzből megvalósítani készült Fudan-fejlesztés durván sértené az ott élők érdekeit, az átnevezésekkel pedig nem Kína belügyeibe avatkoznak be, hanem a saját érdekeiket védik.

„Elsősorban a magyar állam korrupt vezetőivel szemben, másodsorban attól, hogy kínai érdekkörök avatkozzanak be a belügyeinkbe”

– fogalmazott Baranyi Krisztina, aki azt reméli, eljön majd egy olyan világ, ahol nem szükséges kiállni a tibetiek, az ujgurok, a hongkongiak vagy a kínai katolikusok mellett, mert nem üldözi őket senki.

Kapcsolódó hírek