Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Több ezren tüntettek Budapesten a Fudan Egyetem ellen, cinikusan reagált a magyar kormány

Karácsony arról beszélt, „nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak miniszterelnöke”.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti kampusza ellen tüntettek a fővárosban, több ellenzéki politikus is felszólalt a szombati rendezvényen.

Először Jámbor András, a tüntetés főszervezője szólalt fel, aki egyébként a jövő évi parlamenti választáson képviselőjelöltként indul a részben Ferencvárost és nagyrészt Józsefvárost érintő Budapest 6-os egyéni körzetben. Jámbor arról beszélt,

lakhatási válság van Magyarországon, ezért is jöttek volna jól a fiataloknak, egyetemistáknak a Diákváros területére tervezett bérlakások és kollégiumi szobák, de a kormány ehelyett kínai gigaegyetemet építene, ráadásul a mi pénzünkből, több mint 500 milliárd forintnyi kínai hitelből.

Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet képviselője arról beszélt, hogy minden eszközzel harcolnia kell a diákságnak, mert „a Diákváros, a szabad lakhatás a miénk!”

Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.

Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint a Fudan-projekt egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás lenne, amiből „a szokásosnál is többet lehetne lopni”.

„Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg”

– fogalmazott, majd mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a IX. kerületi önkormányzat által a Fudan Egyetemről indított konzultáción.

Baranyi szerint a Fidesz-KDNP szimpatizánsai „elnézik Orbán Viktor pálfordulásait”. Erre a polgármester mondott is egy példát: Orbán szerinte 30 éve még liberális, ateista és Újpest-szurkoló volt, ma pedig szélsőjobboldali és a Felcsútnak drukkol.

Résztvevők a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.

Résztvevők a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely megemlékezett a világot bejárt felvételekről ismert Tienanmen téri hős szatyros emberről, majd megjegyezte:

nem a kínai emberek, de még csak nem is Kína ellen szól ez a tüntetés, még ha „egy világ is választ el bennünket akkor, amikor az emberi jogokról, demokráciáról beszélünk”.

Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.

Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Budapest főpolgármestere szerint 500 milliárd forintból, amibe a Fudan-beruházás kerül, végleg fel lehetne számolni a gyerekszegénységet, és ennyi pénzért 50 ezerszer mondhatná Jakab Péter a Parlamentben Kövéréknek, hogy ficsúrok.

Beszámolók szerint az országot visszafoglalni készülő Karácsonynak ez a mondata kapta a legnagyobb tapsot:

„A hatalom embereinél is erősebb az emberek hatalma és nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak miniszterelnöke”.

Kormány: politikai hisztériakeltés a tüntetés

Az események után „politikai hisztériakeltésnek” nevezte a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte ugyanis alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – magyarázta, mintha a tervek önmagukban nem lennének éppen elég gyalázatosak.

Az államtitkár azzal is hergelt: ha a fővárosi és kerületi vezetők „politikai bohóckodás” és utcatábla-avatók helyett hajlandók végre dolgozni is, akkor a tárgyalóasztalnál segítsenek az előkészületekben. Ellenkező esetben az ő felelősségük lesz, ha a nagyszabású településfejlesztés helyszíne megmarad rozsdatemetőnek, szeméttelepnek vagy „hatalmas méhlegelőnek” – mondta.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Robbanás Lágymányoson, egy ember meghalt

A Kanári-szigeteken fogtak el egy emberölés kísérletével gyanúsított budapesti férfit

Orbán a Facebookon hajrá magyarokozik, miközben Budapesten a lemondásáért tüntetnek

Itt a bejelentés: ő lesz az új kormányszóvivő

Mi történt? Bencsik Andrásék durván beleszálltak az ajnározott Petőfi-filmbe: „minden vonatkozásban rossz lett”

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt