Orbán kínai kommunistáit trollkodja Karácsony és Baranyi: bejelentették az új utcanévtáblákat

Lesz mit magyaráznia legközelebb Szijjártó ügynöknek.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester 2021. június 2-án.
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester 2021. június 2-án. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Orbán Viktor új barátja, a kommunista Kína számára kellemetlen utcanévtáblákat helyzett ki a leendő Fudan Egyetem szomszédságában Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerdán.

Karácsony a „gesztus” kapcsán arról beszélt, a főváros és a IX. kerület tartja magát ahhoz a kormánnyal kötött átfogó megállapodáshoz, amely számos fontos budapesti fejlesztésről határozott, így a diákváros létrehozásáról is. A kormány ezt a megállapodást próbálja felrúgni – mondta.

Ma új utcanévtáblákat avattunk azon a területen, ahová mi a Diákvárost, a kormány a kínai elitegyetemet tervezi. A…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, June 2, 2021

A főpolgármester kijelentette: a diákváros megépítése az egész ország érdeke, és azért küzdenek, hogy az meg is valósuljon, ugyanakkor

felfoghatatlan, hogy miért érne meg a magyar adófizetőknek 500 milliárd forintot egy kínai magánegyetem megépítése.

A Fudan idehozatalával az is a baj, hogy tönkreteszi azt a nagyon fontos projektet, amelyben közösen tudott gondolkodni a főváros és a kormány – tette hozzá. Karácsony Gergely szerint „a Fudan-beruházás nagyon sok olyan értéket kérdőjelezne meg, amely mentén Magyarország harminc éve elkötelezte magát”.

Közölte, politikai eszközeik egyikével élve közterületeket neveznek el azokról az emberekről, akik a kínai állam működésének a kárvallottjai. Ezzel nem csak mellettük állnak ki, hanem a szabadság és a szolidaritás eszménye mellett is. Azt mondta, „hisznek abban, hogy az emberek hatalma erősebb, mint a hatalom emberei”, ezért arra hívnak fel mindenkit, hogy emelje fel a szavát a „káros” tervvel szemben.

Baranyi Krisztina kérdésre válaszolva elmondta, a közterületek elnevezése átgondolt politikai akció, amellyel

azt szeretnék elérni, hogy látszódjon a választott vezetők és a választók véleménye a Fudan-beruházásról.

Baranyi Krisztina – a kerületi önkormányzat honlapján közzétett dokumentum szerint – május 26-án döntött arról, hogy indítványozza a Fővárosi Közgyűlésnél a közterületi el-, illetve átnevezéseket.

Ennek megfelelően várhatóan a IX. kerületi Nagyvásártelep városrészben Ujgur mártírok útja, Szabad Hongkong út, Dalai láma út és Hszie Si-kuang püspök út is lesz.

Ezek is érdekelhetnek