Bűnügy

Agyonszúrtak egy pultos nőt Mezőberényben nem sokkal ezelőtt

Belföld

Márki-Zay Péter nyíltan melegnek nevezte Vitézy Dávidot

Bűnügy

Megöltek egy férfit egy miskolci áruház parkolójában

Agrárminiszter a hatósági árakról: a kereskedőknek bőven belefér az akciós keretükbe, hogy most szolidaritást vállalnak

Agrárminiszter a hatósági árakról: a kereskedőknek bőven belefér az akciós keretükbe, hogy most szolidaritást vállalnak
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című propagandaműsorában dicsérte kormányát Nagy István agrárminiszter, aki úgy véli, a kormány intézkedései a magyar családok támogatását, védelmét szolgálják.

Nagy a szocializmus módszereit idéző élelmiszerár-befagyasztást méltatta, amit bátor lépésnek nevezett. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem! Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az általános forgalmi adót (áfa) – a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartoznak – és hogy az élelmiszerárstopot bíráló ellenzék az áfacsökkentésről szóló döntést nem szavazta meg.

„Milyen hiteles kritika az, hogy nem jó ez az intézkedés, majd javasolják azt, ami már évekkel ezelőtt megtörtént és akkor nem szavazták meg?”

– vetette fel az agrárminiszter.

Nagy István jelezte: azokat az alapvető élelmiszereket érinti az árrögzítés, amelyek a mindennapi élethez szükségesek a társadalom legszélesebb rétegeiben.

Mint mondta, a többit rábízzák a piacra, a verseny majd megfelelő módon szabályoz. Emlékeztetett arra, hogy amikor 480 forintnál befagyasztották az üzemanyagok árát, állítólag volt olyan benzinkút, amely 5-10 forinttal aláment ennek az árnak a verseny miatt.

A miniszter számításai szerint az intézkedések visszatartó erőt jelentenek majd az infláció növekedésénél, és szerinte a kereskedők be is fogják tartani az árszabályokat.

Úgy látja, bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

Azt is hangoztatta, hogy a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket.

Az élelmiszerárstop három hónapra szól, később vizsgálják majd meg annak lehetőségét, hogy meg kell-e hosszabbítani – tette hozzá, nem különösebben kitérve arra, hogy közben lesz egy országgyűlési választás is.

Ez is érdekelhet: Viharos széllel, hózáporokkal érkeznek a hidegfrontok

Kapcsolódó hírek

Dézsi Csaba András nem nyugszik, ő is újraszámoltatná a szavazatokat

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

Rendkívüli: betiltják a gabonakivitelt Magyarországról

Betiltaná a műhúst a miniszter Magyarországon

Esőben, arany színű ollóval nyiszálva adtak át egy utat a fideszesek Mosonmagyaróváron

Nagy István a 4800 forintos pontyfilé mellől üzeni: lesz elég hal az ünnepekre

Mit keres itt? Titokban Magyarországra érkezett a fehérorosz külügyminiszter

Rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból

Bige László kiosztotta az agrárminisztert

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!