Bűnügy

Külföldre menekült a kisfiút felrúgó, párjait ököllel verő „karateedző”, nem tudják kihallgatni

Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Külföld

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Agrárminiszter a hatósági árakról: a kereskedőknek bőven belefér az akciós keretükbe, hogy most szolidaritást vállalnak

Nagy István
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című propagandaműsorában dicsérte kormányát Nagy István agrárminiszter, aki úgy véli, a kormány intézkedései a magyar családok támogatását, védelmét szolgálják.

Nagy a szocializmus módszereit idéző élelmiszerár-befagyasztást méltatta, amit bátor lépésnek nevezett. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem! Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az általános forgalmi adót (áfa) – a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartoznak – és hogy az élelmiszerárstopot bíráló ellenzék az áfacsökkentésről szóló döntést nem szavazta meg.

„Milyen hiteles kritika az, hogy nem jó ez az intézkedés, majd javasolják azt, ami már évekkel ezelőtt megtörtént és akkor nem szavazták meg?”

– vetette fel az agrárminiszter.

Nagy István jelezte: azokat az alapvető élelmiszereket érinti az árrögzítés, amelyek a mindennapi élethez szükségesek a társadalom legszélesebb rétegeiben.

Mint mondta, a többit rábízzák a piacra, a verseny majd megfelelő módon szabályoz. Emlékeztetett arra, hogy amikor 480 forintnál befagyasztották az üzemanyagok árát, állítólag volt olyan benzinkút, amely 5-10 forinttal aláment ennek az árnak a verseny miatt.

A miniszter számításai szerint az intézkedések visszatartó erőt jelentenek majd az infláció növekedésénél, és szerinte a kereskedők be is fogják tartani az árszabályokat.

Úgy látja, bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

Azt is hangoztatta, hogy a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket.

Az élelmiszerárstop három hónapra szól, később vizsgálják majd meg annak lehetőségét, hogy meg kell-e hosszabbítani – tette hozzá, nem különösebben kitérve arra, hogy közben lesz egy országgyűlési választás is.

Ez is érdekelhet:
Viharos széllel, hózáporokkal érkeznek a hidegfrontok

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Nagy segítség a magyar családoknak: hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és az Aranyfácán sűrített paradicsom

Mit keres itt? Titokban Magyarországra érkezett a fehérorosz külügyminiszter

Nagy István: Érik a fostos szilva

Nagy István a 4800 forintos pontyfilé mellől üzeni: lesz elég hal az ünnepekre

Betiltaná a műhúst a miniszter Magyarországon

Esőben, arany színű ollóval nyiszálva adtak át egy utat a fideszesek Mosonmagyaróváron

Rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból