Orbán bejelentette: befagyasztja a kormány hat élelmiszer árát

Február 1-től visszatér a szocializmus: államilag szabott árszinten lehet csak árusítani bizonyos élelmiszereket.

Élelmiszerárstopról döntött a kormány, február 1-jétől hat termék árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten

– jelentette be a Kádár János Orbán Viktor szerdán a közösségi oldalán.

A kormányfő a Facebookra felkerült videóban, a kormányülést követően közölte: az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej – esetében beavatkozik az árak alakulásába.

Orbán úgy magyarázta, ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie. Február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet csak ezeket a termékeket megvásárolni, vagyis a kormány a kereskedőkkel, boltosokkal „nyeleti le” az elszállt inflációt.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormányülésen a vírus mellett az áremelkedések kérdésével foglalkoztak, hiszen – folytatta – szerinte egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt.

Kijelentette: Magyarország védi a családokat. Sikerült megfékeznünk a benzinár-növekedést, kamatstopot vezettünk be a jelzáloghitelek esetében, és van egy rezsicsökkentéses politikánk, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ez megvédi őket – szédített az áprilisi választás kedvéért a piacgazdaság szabályait is átírva, valamint azt szajkózva, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra”.

Kapcsolódó hírek