Ferenc pápa szerint tragédia, hogy manapság van, aki nem vállal gyereket

Egymás meghallgatását, megértését szorgalmazta, párbeszédet a mobiltelefonokkal való elszigetelődés helyett.

Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én.
Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A gyermektelenséghez vezető „demográfiai tél” miatt aggódik Ferenc pápa, ezért a szülőket, az egyházat és a társadalmat is a család támogatására, védelmére, őrzésére szólította fel vasárnapi beszédében.

Az egyházfő megjegyezte, hogy talán nem mindenki születik „tökéletes, problémamentes családba, de (akárhova is szülessünk) az a mi történetünk, azok a mi gyökereink, ha kivágjuk őket, az élet kiszárad”.

Ferenc pápa szerint nem létezik „a szentképeken ábrázolt tökéletes szentcsalád”, mivel a családi élet mindennapos kihívásokból áll váratlan problémákkal, szenvedéssel, fájdalommal.

Megoldásként egymás meghallgatását, megértését szorgalmazta, párbeszédet a mobiltelefonokkal való elszigetelődés helyett, hangoztatva, hogy a családoknak szembe kell szállni az „egó diktatúrájával”.

Arra kérte a szülőket, gyerekeket, egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot.

Az egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszországot és számos más országot a „demográfiai tél uralja”. Úgy tűnik, hogy sokan inkább gyermek nélkül élnek, sok pár inkább gyermektelen marad, vagy csak egy gyermeket vállal, „ez tragédia” – jelentette ki Ferenc pápa, arra szólítva fel: „Tegyünk meg mindent, hogy tudatosan legyőzzük ezt a demográfiai telet, amely családjaink, hazánk, jövőnk ellen hat”.

Tavaly a pandémia első hullámaiban Ferenc pápa hívők nélkül, interneten közvetítette beszédét, a Vatikán teljesen üres volt a kijárási korlátozások miatt. Az idei karácsonykor nyitva volt a Szent Péter tér, az esős idő ellenére ismét több ezren hallgatták a pápának az apostoli paloták térre néző ablakából mondott beszédét.

Kapcsolódó hírek