Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

„Mindenkit gyűlölnek, aki nem úgy néz ki, mint ők, és akik nem ugyanazt gondolják, mint ők”

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 6-án.
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 6-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor varsói útjáról, a környezetvédelemről és az energiahatékonyságról is beszéltek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor varsói felsülésével kapcsolatban azt mondta, a miniszterelnök „a szélsőjobboldali Frankenstein-frakció” leendő tagjaival tanácskozott hétvégén.

Úgy fogalmazott: ezek a pártok nulla érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, rasszisták, idegengyűlölők és magyarellenesek. Nem tisztelik a nőket, a romákat, a zsidókat, a melegeket, és a magyarokat sem, „mindenkit gyűlölnek, aki nem úgy néz ki, mint ők, és akik nem ugyanazt gondolják, mint ők” – értékelt a képviselő, hozzátéve: a Párbeszéd szerint olyan európai pártokkal kell szövetséget kötni, akik előreviszik Európát, és nem a „20. század sötét időszakába”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: Varsóban olyan politikai erők találkoztak, amelyek a bevándorlás helyett a családokat helyezik a középpontba. Ha a Párbeszéd politikusa a szélsőségek ellen szeretne fellépni, először szövetségesei között kopogtasson. Ugyanis a Jobbikban még mindig van olyan aktív politikus, aki a parlamentben akarta összeírni a zsidókat – idézte fel.

Az LMP-s Ungár Péter arról beszélt: a zöld mozgalom jelszava a 70-es évek óta az, hogy „cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan”, a Fidesz zöld politikáját azonban úgy lehetne leírni, hogy

„panaszkodj globálisan, ne csinálj semmit lokálisan”.

Kifogásolta többek közt a szélenergia „betiltását”, a fosszilisenergia-előállítást és azt, hogy a kormány szerinte az agrármultik és nem a zöld gazdálkodók mellé állt.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában arról magyarázott: a stratégiai vállalatokkal való együttműködést kritizálja az ellenzék, a magyar emberek ellen politizál.

Varju László, a DK képviselője azzal vádolta a kormányt, hogy számára az energiatakarékosság csak üres politikai szlogen, és nemet mond a panellakások, társasházak felújítására. Arra hivatkozott, hogy elégtelen minősítést kapott az a dokumentum, amelyet a kormány az európai helyreállítási alappal kapcsolatos terv részeként nyújtott be az energiatakarékossági célokról. Szerinte kiderült, hogy a kabinet továbbra sem költene a panellakások felújítására.

Kijelentette: olyan kormányra van szükség, amelynek a rezsicsökkentés arról szól, hogy miként lehet a legjobb módon csökkenteni a családok, közülük is a legrászorultabbak kiadásait.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hiteltelennek nevezte a képviselő szavait, amelyek szerinte homlokegyenest ellenkeznek az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter rezsicsökkentést támadó nyilatkozataival (amiről már számtalanszor kiderült, hogy nem „támadja” a rezsicsökkentés, ez mindössze a kormánypropaganda interpretációja – a szerk.).

 

Kapcsolódó friss hírek