Pfizer-vezér: álhír, hogy a feleségem belehalt volna a koronavírus elleni oltásba

A gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni.

Albert Bourla görög-amerikai állatorvos, a Pfizer amerikai gyógyszergyár elnöke és vezérigazgatója.
Albert Bourla görög-amerikai állatorvos, a Pfizer amerikai gyógyszergyár elnöke és vezérigazgatója. Fotó: pfizer.com

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.

A családjáról hazudoznak az oltástagadók

Albert Bourla a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, csütörtökön műsorra tűzött interjúban érzelmektől fűtött hangon beszélt arról is, hogy az oltásokat övező ál- és rémhírek terjesztői őt és családját sem kímélik. Elmondta: az egyik elterjedt, sokak által ma is tényként kezelt rémhír szerint az ő felesége belehalt a koronavírus elleni oltásba, és őt emiatt – illetve egy másik rémhírváltozat szerint csalás gyanújával – őrizetbe vette az amerikai FBI.

Mindebből természetesen egy szó sem igaz, „feleségem nagyszerűen érzi magát” – tette hozzá.

Elmondta: azon, hogy őt az FBI őrizetbe vette volna, még csak nevetett, de a felesége haláláról terjesztett rémhíren – amelyhez felesége fotóját is mellékelték a rémhír terjesztői – már nagyon felbosszantotta magát, és aggódni kezdett családja biztonsága miatt is.

A Pfizer vezérigazgatója kijelentette ugyanakkor: amit ő és családja e rémhírek miatt átél, semmiség azokhoz az emberéletekhez képest, amelyek a rémhíreket kitaláló emberek által terjesztett ostobaságok miatt vesznek oda. „Azok ugyanis, akik tényleg elhiszik, hogy feleségem belehalt az oltásba, azt mondják, hogy én ebből nem kérek” – fogalmazott Albert Bourla.

A szeretet mindent legyőz

Arra a kérdésre, hogy milyen érvvel szállna szembe az oltásellenesek által terjesztett sztorikkal, Bourla kijelentette: sokan egyszerűen csak félnek az oltástól, és nekik üzeni, hogy a szeretet az egyetlen olyan emberi érzelem, amely erősebb a félelemnél. Az oltás beadatásáról vagy elutasításáról hozott döntésükkel az emberek nemcsak a saját egészségüket befolyásolják, hanem másokét is, mindenekelőtt azokét, akiket a legjobban szeretnek – mondta a Pfizer vezetője a csütörtöki BBC-interjúban. „Vegyék a bátorságot saját félelmeik leküzdésére” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Pfizer az idén várhatóan 35 milliárd dollár forgalmat ér el, és többen úgy vélekednek, hogy a cég morálisan megkérdőjelezhető módon hasznot húz a világjárványból, Bourla kijelentette:

az oltások milliók életét mentették meg és több ezermilliárd dollár veszteségtől kímélték meg a világgazdaságot.

Évente szükség lehet emlékeztető oltásra

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e a harmadik oltási dózisok után negyedik, esetleg ötödik vakcinaadag beadatására is, Bourla azt mondta: az eddigi tapasztalatok alapján arra tippel, hogy évente lesz szükség a koronavírus elleni emlékeztető oltásra, annak érdekében, hogy „nagyon robusztus, nagyon-nagyon magas szintű védelmet” lehessen fenntartani.

Albert Bourla a csütörtöki BBC-interjúban beszélt arról is: a Pfizer már kidolgozott frissített vakcinákat az omikronhoz hasonlóan szintén Dél-Afrikában feltűnt béta, valamint az először Indiában azonosított, mára világszerte dominánssá vált delta variáns ellen, de ezekre nem volt szükség, mert e változatok ellen az eredeti vakcinák is hatékonyak.

A Pfizer mindazonáltal már dolgozik az omikron variánshoz igazított vakcinán is, amely száz napon belül elkészülhet.

Abert Bourla elmondta: a Pfizer az idén hárommilliárd, jövőre négymilliárd adag vakcinát gyárt. Hozzátette: jövőre már minden ország annyi oltási adaghoz juthat hozzá, amennyire szüksége lesz.

Ezek is érdekelhetnek