Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Kutatás: akit súlyosan megbetegít a koronavírus, az a következő évben kétszer akkora eséllyel hal meg

A Szent László kórházba visznek egy idős férfit a védőöltözetbe öltözött mentők a VI. kerületi Eötvös utcából 2020. március 24-én.
A Szent László kórházba visznek egy idős férfit a védőöltözetbe öltözött mentők a VI. kerületi Eötvös utcából 2020. március 24-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A koronavírus okozta súlyos megbetegedés általános egészségromlást válthat ki, amely miatt a halál kockázata is növekszik – írja a The Guardian cikke nyomán a hvg.hu.

A Frontiers in Medicine című szaklapban közölt tanulmányhoz a kutatók 13 638 beteg, a Floridai Egyetem egészségügyi rendszeréből származó elektronikus egészségügyi adatát ellenőrizték, elsősorban PCR-teszttel kapcsolatos mintákat. A vizsgált személyek közül 178 betegnél súlyos, míg 246-nál enyhe vagy közepes tüneteket jegyeztek fel, a többieknek negatív lett a vírustesztje. A vizsgálatba bevont valamennyi beteg felépült a betegségből, a kutatók pedig ezután nyomon követték, milyen volt a betegség alatti és az azt követő állapotuk, majd azt tapasztalták, hogy

a koronavírus miatt súlyosabb tüneteket mutató betegeknél megduplázódott a kockázata annak, hogy a következő egy évben meghalnak.

A kutatók kiemelték: mivel a páciensek ennyi idő után már abszolút vírusmentes betegnek számítottak, a család és az orvosok nem a Covidra gyanakodtak, ha az illető mégis elhunyt. Ennek oka, hogy a súlyos fertőzést túlélőknél bekövetkezett haláleseteket nem a betegség gyakori szövődményei váltották ki – hanem olyan dolgok, amiket korábban nem hoztak összefüggésbe a vírussal.