26 különleges ásványt találtak egy autóban Röszkén, a Szegedi Tudományegyetemhez kerültek

Valószínűleg Koszovóból származnak a kövek, a csempész inkább lemondott róluk.

26 különleges ásványt találtak egy autóban Röszkén, a Szegedi Tudományegyetemhez kerültek
Fotók: Facebook/Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A röszkei határátkelőhelyen lefoglalt különleges ásványokat adott át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden a Szegedi Tudományegyetemnek, a 26 kőzet a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerül.

A NAV beszámolója szerint még az év első felében egy belépésre jelentkező albán férfi járművét vizsgálták át a pénzügyőrök. A kocsiból két műanyag rekeszből és egy kartondobozból összesen 26 ásvány került elő, amelyeket az utas nem jelentett be, és azok származásáról sem tudott dokumentumokat bemutatni, azt állította, azokat ajándékba kapta.

Különleges ásványok Röszkén🚧🚘 A pénzügyőrök Röszkén ellenőrizték azt a járművet, aminek albán utasa nem jelentett be…

Posted by Nemzeti Adó- és Vámhivatal on Tuesday, November 30, 2021

A sofőr ellen eljárás indult, majd annak lezárulta után a férfi úgy nyilatkozott, a „gyűjteményt nem kívánja vámkezelni, az ásványokat felajánlja a magyar államnak”.

A szakértői vélemény szerint az előkerült ásványok – pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrohotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit – értéke mintegy 2 ezer euró, és valószínűleg Koszovóból származnak.

M. Tóth Tivadar, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének vezetője elmondta: a különleges ásványokat műszeres vizsgálatnak vetik alá, így tudják meghatározni összetételüket és vonhatnak le következtetést az eredetükről, pontos származási helyükről.

Az ásványok a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerülnek: vizsgálatuk után ki is állítják ezeket, így a hallgatók és az oktatók, illetve a gyűjteményt látogató csoportok is megcsodálhatják majd.

Kapcsolódó hírek