Szlávik János a járvány ötödik hullámáról beszélt ma a rádióban

Rusvai Miklós azonban beelőzte, ő már tegnap az ATV-nek ötödik hullámot prognosztizált.

Szlávik János a járvány ötödik hullámáról beszélt ma a rádióban
Fotó: koronavirus.gov.hu

Rendkívül sikeresnek értékelte az oltási akcióhetet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is, aki a koronavírus-járvány további hullámainak megelőzése érdekében újból arra sürgetett mindenkit, hogy vegye fel a vírus elleni vakcinát.

Szlávik János a Kossuth rádió Vasárnapi újság című propagandaműsorában elmondta, személyesen is több kételkedőt sikerült meggyőznie, hogy mennyivel több előny származik a védőoltás felvételéből, mint annak elutasításából.

Úgy véli, a koronavírus omikronnak elnevezett változata bizonyos szempontból aggasztóbb, mint a korábbiak, hiszen sokkal több mutációt tartalmaz, éppen azokon a helyeken, ahol a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, ugyanakkor klinikai viselkedéséről még nem lehet sokat tudni.

„Az első hírek rendkívül kedvezőek, de azért várjuk ki a végét” – mondta Szlávik, hozzátéve,

az omikron variáns a korábbi törzseknél enyhébb, viszont furcsább megbetegedéseket okozott Dél-Afrikában: elsősorban fejfájást, rendkívüli gyengeséget, levertséget, szapora szívdobogást.

Szlávik János szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adnak az omikron variánssal szemben. Ellenkező esetben, egyes becslések szerint, 30-60 napon belül lehet úgy átalakítani egy koronavírus elleni vakcinát, hogy hatékony legyen az új változattal szemben, ezt követően azonban le is kell azokat gyártani, így a következő hónapokban nem lehet számítani ilyen típusú védőoltásokra – fejtette ki.

Szlávik János elmondta, egyesek szerint

a következő hetekben tetőzhet a negyedik hullám, de sajnos egyre többet hall az ötödik hullámról is.

Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a második hullámot is szinte azonnal követte a harmadik.

Rusvai is már ötödikről beszélt

Az omikron variánssal kapcsolatban Rusvai Miklós is arról beszélt az ATV híradójában, hogy könnyen lehet, hogy az új mutáció okozza majd a koronavírus járvány ötödik hullámát

„Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy ebben a légzőszervi betegség szezonban, amely szeptembertől április végégig tart, ebben is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Ugyanúgy, mint az előzőben”

– fogalmazott a virológus.

Rusvai Miklós szerint ha Európában is elkezd terjedni ez a mutáció, újabb szigorításokat vezethetnek be. A szakember úgy látja, egy esetleges határzár is indokolt lehet majd.

Kapcsolódó hírek