Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Olyan súlyos a járványügyi helyzet, hogy a légierő is bekapcsolódik a védekezésbe Németországban

Luftwaffe Airbus A310-300.
Luftwaffe Airbus A310-300. Fotó: Flickr/BriYYZ

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer – mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben.

Jens Spahn kiemelte: téved, aki azt hiszi, hogy a negyedik hullám csak az ország keleti és déli részén, Szászországban és Bajorországban idéz elő válságos állapotokat. A járvány minden eddiginél erősebb hulláma a nyugati és északi területeket is eléri, és csak az a kérdés, hogy milyen magasan tetőzik.

A járvány áldozatainak száma átlépte a százezres, „tragikus” határt, az egészségügyi ellátórendszer terheit pedig mutatja, hogy a légierő (Luftwaffe) kórházrepülőgépével kell átszállítani Bajorországból több mint száz beteget az ország kevésbé rossz helyzetben lévő térségeibe – mondta a miniszter.

Az ARD országos közszolgálati televízió jelentése szerint a Luftwaffe az Airbus A310 típusú MedEvac (Medical Evacuation, azaz egészségügyi kimenekítő) repülőgépével kapcsolódik be a védekezésbe.

A hat intenzív osztályos beteg és további 38 fekvőbeteg szállítására alkalmas gép péntek délután kezdi meg az első bevetést, a bajorországi Memmingenből szállít súlyos állapotú fertőzötteket az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Münster-Osnabrück repülőtérre.

Az új kormány december elejére ütemezett megalakulásáig dolgozó ügyvezető kormány szerint előfordulhat, hogy tovább nehezítheti a védekezést a SARS-CoV-2 Dél-Afrikában felbukkant, B.1.1.529 jelzésű változata, amely az első adatok szerint fertőzőképesebb, mint a Németországban uralkodó delta variáns.