Merkely tájékoztatott, kik ülhetnek majd nyugodtan a karácsonyi asztalhoz

„Minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus”; kéri, hogy senki se bízzon az immunrendszerében.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A nyugodt karácsony azon múlik, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást – vélekedett Merkely Béla Orbán Viktor pénteki iránymutatásával egybehangzóan az M1 propagandaadó műsorában.

A Semmelweis Egyetem rektora azzal egészítette ki Dr. Miniszterelnök Urat, hogy a harmadik oltás hatása két hét alatt alakul ki, tehát

„azok a családok tudnak nyugodtan a családi asztalhoz ülni, ahol két héttel karácsony előtt mindenki felvette a harmadik oltást”.

A mostani európai helyzet Merkely szerint azt mutatja, hogy a delta variáns visszafertőzte Európát, és olyanok is megkapták, akik egyébként már kétszer oltva voltak, ennek következtében részt vettek a járványban és fenntartották azt.

Az oltási hét jövő hétre kiterjesztésével összefüggésben fontosnak nevezte, hogy az igényeknek megfelelően alakítják az erőforrásokat, így ha szükség van több munkatársra, azt is megszervezik. Ismertette: az egyetem eddig 460 ezer oltást adott be, az oltási akcióhéttel és annak kitolásával az általuk beadott oltások száma a 800 ezret is meg fogja haladni.

Elmondta, hogy az oltási akcióhét arányai országosan azonosak,

a legtöbben, 85 százalékban harmadik oltásért jelentkeznek, 10 százalékos az első vakcináért jelentkezők aránya és 5 százalék a másodikért.

Merkely Béla szerint a legfontosabb az, hogy senki se bízzon az immunrendszerében, oltatlanul „a legjobb immunrendszer mellett is kialakulhat citokinvihar, fiatal, huszonéves, sportos testalkatú ember is lélegeztetőgépre kerülhet, halál közelébe”. Hozzátette: ez most egy olyan helyzet, hogy „legalább három oltásra van szükség”.

Az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben azt mondta:

„minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon”.

Megismételte: az alapimmunizáció a betegség súlyos lefolyásával, a harmadik oltás a járvány terjedésével függ össze, ezért ha ez a két paraméter magas az országban, akkor ez a mutáns „nem fog jelentős problémát okozni”. De azokban az országokban, ahol alacsony az átoltottság és nincs meg a harmadik oltás, ott gondot jelenthet – magyarázta.

A jövőre vonatkozóan Merkely azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus, de ez az oltottság következménye lesz. Akik nem oltatják be magukat, azok megkapják a betegséget, aminek „nagy ára van, mert ha valaki oltatlanul kapja meg ezt a vírusfertőzést, akkor az élete sokkal nagyobb veszélyben van, mintha két vagy három oltást követően kapná meg” – vélekedett a szakember.

Kapcsolódó hírek