Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Itt a döntés: Németország visszavág Putyinnak, amiért elzárta a gázt

Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezési eljárását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Pixabay/Dimitro Sevastopol

Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást kedden Németországban. A Napi.hu cikke úgy értékel: a lépéssel a német fél erősíti a Moszkvával folytatott geopolitikai kötélhúzás tétjét, ugyanis korábban maga Vlagyimir Putyin elnök jelezte, hogy az európai gázszállításokon akkor gyorsítanak, ha az Északi Áramlat 2. engedélyezése felgyorsul.

Ismert, jelentős energiaválságot idézett elő Európában, hogy Oroszország felől a Gazprom keveset gázt szállított szeptemberben és októberben.

A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur) most azt közölte, az Északi Áramlat-2 vezetékrendszer németországi szakaszát üzemeltető vállalat csakis akkor kaphatja meg a földgázszállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha a német törvényeknek megfelelő társasági jogi formában szerveződik. Ezért a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel. A hatóság majd a leányvállalat, mint új kérelmező által újonnan benyújtott dokumentumok alapján dönt az ügyben – áll a közleményben.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal elnyújthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Ugyanakkor a fő beruházó orosz Gazprom akár az eljárás vége előtt is elindíthatja a földgázszállítást, bár ebben az esetben szabálysértési bírságot kockáztatna.