Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Véget ért az előválasztás, így látják az elemzők Dobrev és Márki-Zay győzelmi esélyeit

Véget ért az előválasztás, így látják az elemzők Dobrev és Márki-Zay győzelmi esélyeit
Fotó: Facebook/Előválasztás - Élni hívlak

Szombat este véget ért az ellenzéki előválasztás második fordulója is, ahol már csak két jelöltre – Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre – lehetett voksolni. A győztes lehet Orbán Viktor kihívója a 2022-es országgyűlési választáson.

Az ATV Híradója által megkérdezett szakemberek óvatosan nyilatkoztak, de

többen úgy vélik, hogy Márki-Zay Péternek kedvez a magas részvétel.

Mint korábban megírtuk, péntek estig már több mint 500 ezren szavaztak; Márki-Zay a pénteki, miskolci fórumán arról beszélt, szerinte neki 600 ezres szavazatszámnál van esélye a győzelemre.

Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke úgy látja, Márki-Zay lehet az előválasztás „erőnyerője”, mert az online voksok száma nekik kedvez, és szerinte a második körbe beszállt új voksolók sem Dobrev Klárát erősíthetik.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője úgy vélekedett, a magas részvétel rövid távon Márki-Zay Péternek kedvez, de semmiképpen sem jelenti azt, hogy egyértelműen ő lenne az esélyes. Nagyon bizonytalannak látja a helyzetet, mert egyelőre a kutatók sem látják, hogy mi lesz a végkimenetele ennek a versenynek.

Nagy Attila Tibor szerint is Márki-Zay Péternek áll a zászló, azért, mert neki sikerült elhitetni, hogy képes legyőzni Orbán Viktort. Dobrevre pedig a 2010 előtti kormányzást ért bírálatok is visszahullottak.

„Tehát nem érdemi válasz az, hogy 2021-et írunk. Dobrev Klára nem tudott kilépni Gyurcsány Ferenc férje árnyékából és ezt Márki-Zay Péter jól kihasználta”

– elemezte a helyzetet a független szakértő.

Az előválasztás második fordulójában leadott szavazatokat vasárnap reggel kezdik összeszámolni, a szervezők szerint végeredményt késő éjjel hirdethetnek.

Kapcsolódó friss hírek