Felmérés: Dobrev Klára nyerte a miniszterelnök-jelöltek vitáját

Márki-Zay Péter feljött a harmadik helyre; a válaszadók 63 százalék már volt szavazni.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A pénteken megtartott RTL-es ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitában résztvevők szereplését vizsgálta a Závecz Research. A kutatás három kérdést tartalmazott: az első az előválasztáson való részvételi szándékot vizsgálta, a második és harmadik pedig a vita kimeneteléről kérdezte meg az emberek véleményét.

Az előválasztáson való részvétel az alábbiak szerint alakult: 63 százalék már volt szavazni, 29 százalék nem volt szavazni, de tervezi, hogy elmegy. A válaszadók 5 százaléka nem volt szavazni és nem is tervezi, hogy elmegy, míg 3 százalék nem adott választ.

A második kérdésre – miszerint a péntek esti vitában ki volt a leginkább meggyőző –

  • a válaszadók 30 százaléka Dobrev Klárát jelölte;
  • a második helyen 25 százalékkal Karácsony Gergely végzett;
  • őt 22 százalékkal Márki-Zay Péter követi;
  • Jakab Péter 10 százalékkal a negyedik lett;
  • míg 7 százalékkal Fekete-Győr András végzett az ötödik helyen.

A megkérdezettek 6 százaléka nem adott választ a kérdésre.

A harmadik kérdésre, mindent egybevetve a megkérdezettek 31 százaléka szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek péntek esti vitáját Dobrev Klára nyerte meg. A második helyen 24 százalékkal Karácsony Gergely végzett, a harmadik helyezett 18 százalékkal Márki-Zay Péter lett. 11 százalékkal Jakab Péter a negyedik, 4 százalékkal Fekete-Győr András az ötödik lett. A megkérdezettek 12 százaléka nem adott választ erre kérdésre.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája visszanézhető az RTL Most-on.

Kapcsolódó hírek