Államtitkár: szó sem lehet róla, hogy Magyarország afgán menekülteket fogadjon be

Magyar Levente annak kapcsán magyarázott, hogy önálló mentőakció indul Kabulba.

Magyar Levente parlamenti államtitkár érkezik az afganisztáni fejleményekről tart sajtótájékoztatójára a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 18-án.
Magyar Levente parlamenti államtitkár érkezik az afganisztáni fejleményekről tart sajtótájékoztatójára a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – bizonygatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, „ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének”. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár, biztosítva ugyanakkor az idegengyűlöletre trenírozott magyarokat, hogy

arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja.

Kapcsolódó hírek