Megszólalt a külügy az Afganisztánban rekedt magyarokról

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból

– ígérte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az állami propagandamédiának nyilatkozva kedden azután, hogy a hvg.hu nyomán mi is megírtuk, 26 magyar rekedt Kabulban.

Magyar Levente most arról magyarázott, hogy egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál, azt is elkotyogva, „nem tudja pontosan megmondani”, hány magyar érintett van Afganisztánban. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy őket biztonságosan hazajuttassa – szögezte le.

Az államtitkár beszélt arról, hogy van egy nagyobb, 26 tagú csoport is (ez lehet az, amelyikről a hvg.hu írt), amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít majd haza.

Ha ez valamiért meghiúsul, akkor őket is Magyarország hozza ki Afganisztánból. Az előkészületek zajlanak, a fejleményekről később tájékoztatják a közvéleményt – mondta.

Magyar Levente azt is kifejtette, a mostani afganisztáni helyzet azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2015-ös események, amikor a Közel-Kelet irányából milliós nagyságrendben zúdultak emberek Európára. „A Nyugat nem tanul, és Líbia, Irak és Szíria után Afganisztánban is romokat, halottak százezreit, politikai káoszt, a szélsőségesek terroruralmát és útra kelők millióit hagyja maga után” – értékelt sajátosan az államtitkár, rögtön világossá téve, hogy

Magyarország nem fogja megnyitni kapuit az afganisztáni menekültek előtt.

Kapcsolódó hírek