Bukta Magyarország a Norvég Alap 77 milliárdját

Ha nem Orbán oszthatja szét a civileknek szánt pénzt is, akkor inkább nem is kell.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai”

közölte a Népszavával az oslói külügyminisztérium, így immár egyértelmű, hogy a 77 milliárdos támogatás nem csúszik, késik, hanem véglegesen elveszett.

A Népszavának múlt pénteken még azt írta a Miniszterelnökség, hogy „a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”, Ágostházy Szabolccs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban pedig azt mondta, „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

A 444.hu emlékeztet: 2020 végén született megállapodás, hogy a Norvég Alap forrásai felett egy kormánytól független szervezetnek kell diszponálnia Magyarországon. Ezen szervezet megtalálására hat hónap volt, a határidőig azonban nem született döntés. A norvég külügyminiszter akkor azt írta, mindenhol elvárás, hogy a civil támogatásokat bonyolító szerv független legyen az államtól és a kormánytól. Erre Magyarország is rábólintott, azonban míg a többi ország elfogadta az értékelést, hazánk nem fogadta el a legjobbnak ítélt pályázatot.

A 77 milliárdnak lett volna egy 4 milliárdos része, a Civil alap, melynek felhasználásába nem lehetett volna Orbánéknak beleszólni.

A norvég kormány korábban arról nyilatkozott, hogy valamilyen formában ugyanakkor mégis támogatnák majd a magyar civil szervezeteket, akiknek nagy szükségük van a forrásra.

Kapcsolódó hírek