Gulyás Gergely szerint azért nincs megállapodás a norvégoktól érkező 70 milliárdról, mert Soros

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Frappáns magyarázattal állt elő Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy miért nincs még megállapodás a norvég kormánnyal a Norvég Alaptól érkező 70 milliárd forintos támogatásról.

A Norvég Alap ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a 70 milliárd forint 10 százalékát egy kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között (míg a maradék 63 milliárd felett a kormány kedvére rendelkezhet). Orbánéknak azonban úgy tűnik, ez sem elég, így inkább alá sem írták a megállapodást a pénzről.

A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azzal magyarázta mindezt, hogy szerinte ez a pénz jár Magyarországnak, mert Norvégia a közös piac haszonélvezője, ugyanakkor

a megállapodást az nehezíti, hogy a norvégok ragaszkodnak „Soros György civil szervezeteinek támogatásához”,

Magyarország viszont azt javasolja, hogy a teljes összeget a magyarországi cigányság felzárkóztatására költsék.

Vagyis a kormány inkább keresztbefekszik a szerződésnek, csak nehogy jusson a minden erővel utált hazai civilszervezeteknek 7 milliárd forint, s emiatt logikusan a felzárkóztatásra sem érkezik 63 milliárd.

A 444.hu megjegyzi, a Norvég Civil Alapokból eddig is támogatva voltak civileken keresztül különböző roma integrációs projektek – és itt nem olyasmikre kell gondolni, ahogy a Farkas Flórián-félék kezelték a romáknak szánt pénzeket.

Ezek is érdekelhetnek