Külföld

Merényletet követtek el Robert Fico ellen, több lövés is eltalálhatta

Bulvár

Gálvölgyi János rosszul lett az előadás előtt, nem tudott színpadra állni

Bűnügy

Mi történt? Holtan találtak egy fiatal nőt és gyermekét Kapuváron

Gulyás Gergely szerint azért nincs megállapodás a norvégoktól érkező 70 milliárdról, mert Soros

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Frappáns magyarázattal állt elő Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy miért nincs még megállapodás a norvég kormánnyal a Norvég Alaptól érkező 70 milliárd forintos támogatásról.

A Norvég Alap ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a 70 milliárd forint 10 százalékát egy kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között (míg a maradék 63 milliárd felett a kormány kedvére rendelkezhet). Orbánéknak azonban úgy tűnik, ez sem elég, így inkább alá sem írták a megállapodást a pénzről.

A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azzal magyarázta mindezt, hogy szerinte ez a pénz jár Magyarországnak, mert Norvégia a közös piac haszonélvezője, ugyanakkor

a megállapodást az nehezíti, hogy a norvégok ragaszkodnak „Soros György civil szervezeteinek támogatásához”,

Magyarország viszont azt javasolja, hogy a teljes összeget a magyarországi cigányság felzárkóztatására költsék.

Vagyis a kormány inkább keresztbefekszik a szerződésnek, csak nehogy jusson a minden erővel utált hazai civilszervezeteknek 7 milliárd forint, s emiatt logikusan a felzárkóztatásra sem érkezik 63 milliárd.

A 444.hu megjegyzi, a Norvég Civil Alapokból eddig is támogatva voltak civileken keresztül különböző roma integrációs projektek – és itt nem olyasmikre kell gondolni, ahogy a Farkas Flórián-félék kezelték a romáknak szánt pénzeket.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!