Óriási vagyont halmozott fel a lakosság a járvány alatt

A jegybank adatai szerint pénzben fürdenek a magyarok, 2019 azonos időszakához képest majdnem dupláztak a megtakarítások.

Óriási vagyont halmozott fel a lakosság a járvány alatt
Fotó: Instagram/richkidsbudapest

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási cél a lakásfelújítás vagy -vásárlás, illetve a gondoskodás a gyermekek jövőjéről – írja a 24.hu a Világgazdaság nyomán.

A lap a jegybanki adatokból következtetett erre, miszerint

az első negyedévben a lakossági megtakarítások értékpapírokban, lekötött betétekben, illetve a folyószámlán, látra szóló megtakarításokban lévő része 920 milliárd forinttal nőtt.

Ez a szám kiugrónak számít, ugyanis 2019 azonos időszakában a növekmény csak 478 milliárd forint volt.

Nyitrai Győző, az OTP Bank retail megtakarítási igazgatóságának igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy az általuk kezelt megtakarítások növekménye harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait.

A lakáscélra gyűjtők többsége különböző állampapírokba és befektetési alapokba fektet, míg a nyugdíj-megtakarítási piacon nem okozott átütő változást a járvány; hiába látja be az emberek többsége, hogy kevés lesz az állami nyugdíj, tízből csak két ember rendelkezik nyugdíjcélú eszközzel – jegyzi meg a Világgazdaság.

Kapcsolódó hírek