Virológus: még ősz előtt berobbanhat Magyarországon a negyedik hullám

Azokban az országokban is emelkedésnek indult a fertőzésszám, ahol az átoltottság magas, nálunk pedig nem magas.

Jakab Ferenc magyar virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a 2020-as magyarországi COVID-19 járvány idején.
Jakab Ferenc magyar virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a 2020-as magyarországi COVID-19 járvány idején. Fotó: Facebook/Jakab Ferenc

Senkinek ne legyenek hiú ábrándjai arról, hogy leküzdöttük a járványt, mert az oltatlanok magas száma berobbanthatja a negyedik hullámot – figyelmeztetett Jakab Ferenc.

A virológus professzor a Magyar Nemzetnek adott interjújában rámutatott, azokban az országokban is emelkedésnek indult a fertőzésszám, ahol az átoltottság relatíve magas. Ide sorolható például Izrael és az Egyesült Királyság. Jakab szerint abszolút az prognosztizálható, sőt a WHO is azt mondja, hogy Európában a delta variáns lesz az, ami a negyedik hullámot előidézi.

„Tehát senkinek ne legyenek hiú ábrándjai, hogy ezt a járványt leküzdöttük, maximum most fellélegezhetünk egy kicsit. Magyarországon valóban magas az átoltottság aránya, de vannak, akiknek még semmiféle védettsége nincsen. Ők elég jelentős százalékát teszik ki az ország lakosságának ahhoz, hogy a járvány negyedik hullámát elindítsák”

– mondta Jakab Ferenc.

Úgy véli, a negyedik hullám komolyabb lesz az elsőnél, viszont gyengébb a harmadiknál. A súlyos lefolyású és a halálos kimenetelű fertőzések esetszáma az átoltottság miatt jóval alacsonyabb lesz, ezért reménykedhetünk, hogy az oltások száma a továbbikban növekedni fog.

A virológus arról is beszélt, hogy a negyedik hullám őszre várható, és ha szerencsénk van, augusztust még megússzuk. A fiatalok lesznek jobban kitéve a fertőzésnek, ami részben azzal is magyarázható, hogy az ő populációjukban alacsonyabb az átoltottság.

Ezek is érdekelhetnek