IDEA: 4 százalék az egyesült ellenzék előnye a Fidesz-KDNP-vel szemben

IDEA: 4 százalék az egyesült ellenzék előnye a Fidesz-KDNP-vel szemben
Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Március 26-31. között készített közvélemény-kutatást az IDEA Intézet, mely szerint az együttműködő ellenzéki pártok (a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd) közös listája 4 százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP listájával szemben a biztos szavazó pártválasztók körében.

Az ATV által közölt felmérés szerint az ellenzék 48, míg a kormánypártok 44 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak az említett szegmensben.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 30 százalékon áll, ugyanott, ahol tavaly márciusban. A kormányzó erők a járvány első felében 35 százalékos támogatottságra növelték előnyöket, a csúcs augusztusban volt, azóta tart a csökkenés az intézet szerint.

Az ellenzéki pártok támogatottsága a teljes népesség körében, illetve a biztos pártválasztók körében így áll:

  • DK – 11, illetve 17 százalék
  • Jobbik: 10, illetve 15 százalék
  • Momentum: 7, illetve 10 százalék,
  • MSZP: 4, illetve 5 százalék,
  • Párbeszéd: 2-2 százalék,
  • LMP: 1-1 százalék

A felmérés rámutat, hogy a Jobbik mindkét körben erősödött, 2020 nyara óta megduplázódott a párt táborának mérete. Jelentős ugyanakkor az ismeretlen pártpreferenciájúak hányada (azoké, akik nem árulták el, kire voksolnának, vagy épp nem tudja megmondani, illetve el se menne szavazni): 29-ről 31 százalékra növekedett februárról márciusra.

Kapcsolódó hírek