Szijjártó ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alapot jelentett be

A keleti országok Magyarországon élő utazó ügynökét ma is megtalálták a munkasikerek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre azzal a céllal, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán infrastrukturális, pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi modernizálásában – jelentette be Szijjártó Péter „magyar” külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Biskekben.

Szijjártó Péter ezt megelőzően, a fejlesztési alapon kívül, megállapodásokat írt alá kirgiz partnereivel a nemzetközi közúti szállításról és árufuvarozásról, a „mérésügyi együttműködésről” és a külügyminisztériumok közötti együttműködésről.

5 milliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alap jön létre, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán…

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, April 7, 2021

A magyar miniszter és kirgiz hivatali partnere, Ruszlan Kazakbajev az MTI híre szerint bejelentették, hogy Magyarország bővíti biskeki diplomáciai képviseletét, konzulátusa szeptembertől több más európai uniós ország nevében is kiad vízumot, a Wizzair tárgyal arról, hogy közvetlen járatokat indítana Biskek és Budapest, valamint Biskek és Abu-Dzabi között.

Magyarország 75-ről 150-re növelte a kirgiz diákoknak nyújtandó magyarországi ösztöndíjak számát is, és elkezdik a magyar nyelv oktatását kirgiz egyetemeken, valamint kezdeményezik egy fórum megszervezését az Európai Unió és a közép-ázsiai országok között.

Kapcsolódó hírek