10 éves csúcsot döntött márciusban a lakáseladások száma Magyarországon

Ez 15 ezer eladott lakást jelent egyetlen hónap alatt.

Lakótelep Kőbányán.
Lakótelep Kőbányán. Fotó: Wikipédia/Czimmy

Tovább folytatódik a lakáspiac szárnyalása Magyarországon, márciusban az elmúlt 10 évben először lépte át a havi adásvételek száma a 15 ezret a Duna House saját adatai szerint.

A társaság csütörtöki közlése szerint

az idén márciusban becsült 15 630 tranzakció csaknem 41 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, de az idei februári csúcsot is több mint 7 százalékkal túlszárnyalta.

Az év első negyedévében így több mint 41 ezer adásvétellel zárt a piac, ami szintén az elmúlt 10 év legerősebb első negyedévét jelenti.

A Duna House elemzői szerint az aktív piacot és a továbbra is erős keresletet a koronavírus-járvány okozta lakhatási igények változása miatti többlettranzakciók és hazai környezetben az erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák. Ez a piaci trend éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál.

Közölték azt is, hogy az ingatlanpiac mellett nő a jelzáloghitel piac is, ahol Duna House 93 milliárd forintos piaci volument jelzett előre, ami szintén csúcsot jelent Magyarországon.

Kapcsolódó hírek