DK: Már világelső Magyarország a lakosságarányos halálozásban, a kormány azonnal kérjen nemzetközi segítséget!

Arra is megkérték Orbánt, „legalább pár hétre változzon át hatalommániás szélhámosból” felelős politikussá.

Dr. Shemesh Assaf szakorvos (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető (j), az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai lélegeztetett beteget szállítanak hordágyon az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2020. június 12-én.
Dr. Shemesh Assaf szakorvos (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető (j), az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai lélegeztetett beteget szállítanak hordágyon az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2020. június 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy azonnal kérjen nemzetközi segítséget a koronavírusos betegek ellátására.

A DK ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy mára Magyarország lett a koronavírus által leginkább sújtott ország az egész világon. Molnár Csaba úgy fogalmazott:

Magyarország a múlt héten világelső lett lakosságarányos halálozásban, most hétfőn már öt és fél percenként hunyt el egy beteg.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma pedig naponta újabb és újabb rekordokat dönt.

Molnár Csaba kijelentette: az elmúlt tíz év egészségügyet érintő kormányzati megszorításainak az eredményét lehet látni. Azok az orvosok és ápolók hiányoznak a kórházakból, akiket a kabinet „elüldözött”, a szakemberhiány pedig minden egyes nap életeket követel – érvelt.

Orbán Viktor „ne szájhősködjön, hogy majd még mi segítünk másoknak”, mert jelen pillanatban egyetlen országnak sincs akkor szüksége segítségre, mint Magyarországnak – követelte a politikus. Ez nem a melldöngetés és a hamis sikerpropaganda ideje, hanem az életmentésé – jelentette ki az alelnök. Az EP képviselő úgy fogalmazott: arra kérik a miniszterelnököt, hogy legalább ezekben a nehéz időkben „legalább pár hétre változzon át a jól ismert hatalommániás szélhámosból” felelős politikussá és kérjen nemzetközi segítséget, különben még többen fognak meghalni.

Molnár Csaba külön kiemelte, a tapasztalatok alapján az az optimális, ha az intenzív osztályon egy ápolóra egy, maximum két beteg jut, ha ennél több, akkor drasztikusan csökken a betegek túlélési esélye.

Ma Magyarországon egy ápolóra 4-5 beteg jut, de nem ritkán 6-8 is, „ez az oka annak, hogy világelsők lettünk a halálozásban” – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek