Orbán a védekezésről: megvagyunk, inkább mi fogunk segítséget adni másoknak

A magyar járványpápa úgy tervez: lehet, hogy a határon túliakat is nekünk kell beoltanunk.

Orbán a védekezésről: megvagyunk, inkább mi fogunk segítséget adni másoknak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miután kibrüsszelezte magát, vagyis a kormány töketlenségét leplezendő kijelölte az aktuális-állandó bűnbakot, Orbán Viktor a járvány utáni újranyitás lehetséges idejéről is magyarázott a vasárnapi Kossuth rádiós propagadafellépésén.

Azt mondta: a jövő nagy kérdése, hogy az eddig kifejlesztett oltások a később megszülető mutánsokkal szemben is védenek-e majd. Ha a válasz igen, akkor hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor teljesen új helyzetben találjuk magunkat – mondta.

A kormányfő arról is beszélt: a járvány második hulláma erősebb volt, mint az első, a harmadik hullám pedig erősebb mint a második. Úgy fogalmazott: „az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb, most ebben a pillanatban vagyunk”. Szerinte két dolgot kell egyszerre figyelnünk: a „sötétséget”, vagyis a folyamatosan emelkedő esetszámokat, hogy bírják-e a kórházak, van-e lélegeztetőkészülék, van-e elég ember, illetve a „hajnalt”, vagyis a vakcinát és azt, hogy van-e elég ember, aki regisztrált!

Elmondta: a Belügyminisztériumban vasárnap videókonferencián hallgatja meg az összes kórházigazgatót arról, hogy mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, ami – fogalmazott – „valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz” mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztetőkészülékek, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében.

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e Magyarországnak is külföldi segítséget kérni, a miniszterelnök azt mondta:

„úgy látjuk, hogy megvagyunk, inkább segítséget fogunk adni másoknak”.

Azt is elkotyogta, a 13 millió nyugati és 3,5 millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió ember beoltására elég vakcinát rendelt Magyarország, mert – tette hozzá – arra is fel kellett készülni, hogy hátha a határon túl nem lesz elég vakcina. Így „minden magyart, aki a világon él, 16,5 millió vakcinából be lehet oltani” – mesélte a járványokos, akinek a kormányán a múlt hétvégén még 74 000 vakcina is kifogott.

Kapcsolódó hírek