Mészáros Lőrinc érdekeltsége benyelte a TIGÁZ-t is

A felcsúti persely aláírta az ország legnagyobb földgázelosztójának megvételéről szóló szerződést.

Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az OPUS GLOBAL Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben.

A dollármilliárdossá tett felcsúti gázszerelő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zrt.-t – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is.

Az OPUS GLOBAL közleménye emlékeztet, a TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén – írták.

„A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon”

– magyarázta Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója.

Mészárosék tőzsdei cége Magyarország egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja, a Budapesti Értéktőzsde 5. legnagyobb vállalata – turisztikai, élelmiszeripari, építőipari és energetikai, valamint vagyonkezelési divíziókat is összeszereztek már bele, a vállalatok 2019-ben összesen 24 milliárd forint EBITDA eredményt értek el.

Kapcsolódó hírek