Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Felmérés: az ellenzékiek zöme Karácsony Gergelyt látná szívesen Orbán kihívójaként

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ha Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója a 2022-es választásokon, akkor az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna az ellenzéki összefogásra

– derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Karácsonyt – aki még nem jelentette be miniszterelnök-jelölti ambícióit –, az ellenzékiek 15 százaléka nem támogatná, a bizonytalanok 59 százaléka is inkább másnak szavazna bizalmat. Viszont ha ő lenne a befutó az ellenzéki előválasztáson, az ellenzékiek 90, a bizonytalanok 45 százaléka ikszelne az ellenzéki szövetségre.

A felmérésből kiderült még, hogy a megkérdezettek 52 százaléka helyes döntésnek látná Karácsony indulását, 45 százalék viszont ezt nem tudná elfogadni. A fideszes szavazók 83 százaléka nem támogatja Karácsony indulását, az ellenzékiek közül viszont a megkérdezettek 66 százaléka értene egyet egy ilyen döntéssel. A bizonytalanok körében 58 százalék azok aránya, akik szerint nem jó ötlet főpolgármesterként miniszterelnöki babérokra törni, a válaszadók 26 százalékának viszont nincs gondja ezzel.

Karácsonyt az ország vezetésére a megkérdezettek fele tartja alkalmasnak, 47 százalék viszont nem. Az ellenzékiek körében 66 százalék a támogatottság aránya, a kormánypárti ikszelők 93 százaléka viszont alkalmatlannak gondolja a politikust a feladatra.