Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Ráküldenék a gyámügyet egy 17 éves momentumosra, mert jachtparkolót festett a külügy elé

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka. Fotó: Németh Dániel/Átlátszó

Szijjártó Péter külügyminiszter nyári adriai luxusjachtozására utaló jachtparkolót festett a Külügyminisztérium épülete elé társaival egy 17 éves fiú még 2020 augusztusában.

A „rongálókat” a parlamenti őrség szúrta ki, amikor a Kossuth tér felé vonultak, és még akkor is náluk volt a stencil. Ezután rendőrök igazoltatták a fiatalokat, a járőrök rutinból felvették az adataikat, majd mindenki hazament.

💜 Reméljük tudtunk segíteni Szijjártó Péternek és könnyebben talál majd parkolóhelyet ezentúl a munkahelyén 😉

Posted by Momentum TizenX on Thursday, August 27, 2020

A 444.hu most azt írja, a meglepetés szeptemberben következett, amikor az egyik 17 éves fiút beidézték a kapitányságra, és úgy állították be, mintha komoly nyomozás folyna az ügyben.

„Nem ez volt az első akció, amin részt vettem, de soha nem volt semmi következménye, mert sosem bűncselekményeket követünk el. Szerintem csak azzal az üggyel kezdenek valamit, ami tényleg nagyon szúrja a szemüket, úgy tűnik, ez ilyen volt”

– mesélte a lapnak a fiatal aktivista.

Az akcióval kapcsolatban a Momentum TizenX azt nyilatkozta:

„Nekünk politikai véleménynyilvánítás volt a szándékunk, nem pedig rongálás, ha rongálni akartunk volna, akkor nem vízzel lemosható festékkel mentünk volna oda.”

A felfestést egyébként a Fővárosi Közterület-fenntartó távolította el, aminek költsége kemény 4500 forint volt.

Úgy tudni, az eljárás ellen már akkor szerettek volna panaszt tenni az érintettek, de ezt a rendőrök először megtagadták. Csak akkor tehették meg, amikor a fiú édesapja pontosan idézte a törvény szövegét, így sikerült elérnie, hogy egyáltalán felvegyék a panaszaikat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghallgatás nélküli eljárásban szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette a momentumos aktivistákat. Az akció idején ketten voltak fiatalkorúak, de az elsőrendű vádlott azóta betöltötte a 18-at, ezért a gyámügyi védelembe vételi eljárást csak egy fiatalabb esetében kezdeményezték. Hogy ez pontosan mit jelent, vagy hogy elvehetik-e őt a szüleitől, azt még a család sem tudja.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz