Az OGYÉI-főigazgató megint elmondta, hogy 90 százalék feletti hatékonyságú a Szputnyik V-vakcina

A Szputnyik V oltóanyag.
A Szputnyik V oltóanyag. Fotó: sputnikvaccine.com

90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina

– bizonygatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az M1 propagandacsatornán vasárnap azután, hogy korábban hír volt: nem is a magyar, hanem csak az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik vakcina, majd néhány napja kiderült, az oltóanyag klinikai tesztjén vizsgált vakcina nem egyezik a forgalomba került vakcinával.

Szentiványi Mátyás most azt mondta, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak –, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható – közölte.

Azt állította, a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát.

Az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat – tette hozzá.

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Ott – hogy, hogy nem – szintén arról győződtek meg, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani.

Kapcsolódó hírek