Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik vakcina

Alig harminc évvel a „ruszkik haza” után a magyar hatóság már jobban bízik az oroszokban, mint saját magában.

Érkezik az orosz vakcina.
Érkezik az orosz vakcina. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

El sem kezdték a magyar hatóságok az orosz vakcina klinikai vizsgálatát, a hazai engedélyt az orosz dokumentáció alapján adták ki

tudta meg a Népszava.

A lap kérdésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet lényegében azt közölte, hogy okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba, így az el sem indult. Azt írták:

„A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.”

Emlékezetes, az orosz vakcinából decemberben 6000 dózist kaptunk, akkor Kásler Miklós arról beszélt, hogy ezt a szállítmányt 3000 fős klinikai hármas fázisú vizsgálatára használják majd.

Azzal aztán később már nem dicsekedett a propaganda, hogy ha a 3000 fős vizsgálat indítását bejelentették, akkor annak lefújásáról miért nem adtak tájékoztatást heteken át. A Népszava úgy tudja, a hatezer adag vakcinát sorsa most az lesz, hogy azokat is felhasználják az oltási program során.

Szijjártó Péter pénteken jelentette be, hogy Magyarország három ütemben nagy mennyiségű vakcinát vásárol Oroszországtól.

Kapcsolódó hírek