Háromezer ember részvételével indul az orosz vakcina klinikai tesztje Magyarországon

Azt egyelőre nem tudni, hogy kik lesznek a tesztalanyok.

Háromezer ember részvételével indul az orosz vakcina klinikai tesztje Magyarországon
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter szombat esti evangéliumában a Pfizer-vakcina érkezése mellett arról is beszélt, hogy a magyar kutatók három kontinens tudósaival – köztük orosz és kínai szakemberekkel – vannak folyamatos kapcsolatban vakcina-ügyben.

Kásler elmondása szerint hamarosan elindulhat az orosz oltóanyag klinikai vizsgálata is Magyarországon, 3000 ember részvételével. Azt nem részletezte, hogy kik lesznek a tesztalanyok.

Az egészségügyi dolgozókat Budapesten már szombaton elkezdték beoltani, a vidékiek mától kaphatják meg a vakcinát, amennyiben igénylik. Az M1 propagandatévé információi szerint egyébként nincs túl nagy tolongás, Debrecenben és Nyíregyházán is az egészségügyi dolgozók mindössze 30-40 százaléka kérte eddig a védőoltást.

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora ma a közmédiának már az első tapasztalatokról is beszámolt, egy nap után kijelentette, hogy az oltások teljesen reakciómentesek voltak, még bőrpír sem jelentkezett.

A Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás után 95 százalékos védettséget nyújt a vírus ellen, szervezetet károsító hatása nincs

– tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az oltással hosszabb ideig tartó védettséget lehet elérni, mint az átfertőzöttséggel. A rektor ezért azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát.

Kapcsolódó hírek