Megszólalt a kormány is a vendéglátóhelyek újranyitásáról

Továbbra is az a mese, hogy Brüsszelre kell haragudni, mert kevés vakcina érkezik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda előtt Budapesten, a Garibaldi utcában 2018. november 28-án.
Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda előtt Budapesten, a Garibaldi utcában 2018. november 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni

– mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

Kovács Zoltán szerint érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendéglátósokra egész Európában, így Magyarországon is. „A vakcina a kulcs”: ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek – közölte.

Úgy vélte, Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Arról is beszélt, hogy mivel Brüsszelből kevés vakcina érkezik, a kormány azon dolgozik, hogy más forrásokból is szerezzen oltóanyagot. Tárgyalást kezdtek Oroszországgal és Kínával, az orosz oltóanyagról már megállapodtak, és a kínai vakcinából is készek a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb számban vásárolni – jelezte.

Kovács azzal kábított, addig is minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen több kedvező intézkedést is igénybe vehetnek. Csökkentették az adókat, eltörölték a bérek járulékait, kifizetik a bérek felét – sorolta a nem sokat érő propagandalózungokat.

Kapcsolódó hírek