Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Müller Cecília azt kéri az idősektől, csak annak higgyenek, akitől hiteles információkat kapnak

Sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében, pedig „erre semmi szükség”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején – jelentette ki, hangsúlyozva:

„a járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség”.

A tisztifőorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért – különösen az idősektől – azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

S miután ezzel a remek, gyakorlatias tanáccsal rögtön kint is lettünk a vízből, Müller beszélt arról is, hogy a járványügyi adatok szerint a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van.

Elmondta: a Pfizer cég módosította a korábban megadott szállítási időt, így csak szerdán érkezik Magyarországra további 35 685 ember beoltására elegendő vakcina.

A különböző oltóanyagok hatásmechanizmusáról szólva ismertette: a Magyarországon jelenleg rendelkezésre álló kétféle vakcina nukleinsav alapú. Ezek működési elve, hogy egy „kicsi, hírvivő anyagot” bejuttatnak az emberi szervezetbe, amely arra készteti a sejtet, hogy tüskefehérje szerű fehérjeanyagot termeljen, a szervezet pedig ez ellen ellenanyagot termel.

Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája – amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek – és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok „ártalmatlan vírust” visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel.

Vannak továbbá úgynevezett alegység vakcinák, amelyek a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe. Ilyen a kínai vakcina, és ilyen oltóanyagot fejlesztenek Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve.

Ezek az oltóanyagok teljes egészében tartalmazzák az elölt vírust, a természetes fertőződéshez hasonló immunválaszt kiváltva a szervezetben. Ugyanakkor ez a vírus nem képes szaporodni a szervezetben, így betegséget sem okoz.

Hozzátette: ugyanezen az elven működik a magyar, influenza elleni oltás, a járványos gyermekbénulás vagy a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcina is.