Elmagyarázta a magyar virológus professzor, hogy mi a baj a kínai vakcinákkal

A szakember szerint a kínai oltóanyagok többsége elölt, teljes vírust tartalmaz, aminek kockázata van.

Prof. dr. Duda Ernő virológus, immunológus.
Prof. dr. Duda Ernő virológus, immunológus. Fotó: Szeged.hu/Szabó Luca

A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus, immunológus azzal kapcsolatban, hogy a kormány a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyagból vásárolna milliós tételben, szombaton pedig már azt kezdte terjeszteni a holdudvar, hogy kétmillió embert oltanának be hamarosan orosz és kínai vakcinákkal.

A Szegedi Tudományegyetem Orvoskarának professzora most arról beszélt:

a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól.

Duda szerint a kínai vakcinák és a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltóanyagai között akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és egy lopakodó repülőgép között.

„Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával” – állítja a virológus.

Duda Ernő szerint a kínai vakcinára jellemző, a teljes vírus szervezetbe juttatásán alapuló módszer olyan problémákat idézhet elő, amelyek a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba.

„A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni”

– foglalta össze a virológus.

Azt is elmondta, hogy míg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá a magyar hatóság.

További különbség, hogy a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét. A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk” – mutatott rá Duda Ernő.

Kapcsolódó hírek