Rekordmagas a magyar államadósság, a DK nekirontott Orbánnak

A kormányfő korábban azt mondta, egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal.

Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó átadásán 2019. február 11-én.
Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó átadásán 2019. február 11-én. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán magyarázza meg, hogy miért magasabb az államadósság a 2010-es szintnél

– fakadt ki a Demokratikus Koalíció annak kapcsán, hogy mostanra úgy elszállt a hiány, mint az egykor sokat emlegetett „elmútnyócévben”.

Varju László, a DK alelnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az államadósság összege „lassan kétszer akkora”, mint 2010-ben volt. GDP-arányosan is rosszabb a helyzet, mert akkor 80,2 százalék volt az államadósság, jelenleg pedig 81,2 százalék – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, Orbán Viktor 2011-ben még arról beszélt, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet „ha nem győznek le, akkor az ellenség győz le minket”. Hozzátette, a kormányfő akkor azt is mondta, hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal.

A DK alelnöke közölte: ezek szerint „hazánkat legyőzte az államadósság, Magyarországot leigázták”.

A képviselő szavai szerint felháborító és szégyenletes, hogy a kormány „lopás és pár luxusberuházás kedvéért” hosszú évekre eladósította az országot. Válságkezelés, érdemi munkahelyvédelem és széles körben igénybe vehető állami bérpótlás nincs, helyettük van stadionépítés, vadászati világkiállítás és Budapest-Belgrád vasútvonal – jelentette ki Varju László.

Kapcsolódó hírek